AcasăȘTIRI EXTERNEBig Tech trece la economie energetică. Radiatoare „inteligente” și periuțe de dinți-proteză

Big Tech trece la economie energetică. Radiatoare „inteligente” și periuțe de dinți-proteză

Big Tech trece la economie energetică. Radiatoare „inteligente” și periuțe de dinți-proteză / Foto: printscreen

Panouri solare portabile, regulatoare de temperatură, radiatoare „inteligente”: la târgul de electronice IFA de la Berlin, tehnologia își prezintă soluțiile pentru a face față crizei energetice, în ciuda criticilor privind amprenta de carbon.

 

Ediția din 2022 a celui mai important salon tehnologic din Germania – prima de la pandemia Covid-19 – se desfășoară sub semnul „eficienței energetice”, pe fondul creșterii prețurilor. Expozanții sunt convinși că dispozitivele din ce în ce mai sofisticate pot contribui la reglarea consumului.

Casa inteligentă, radiatoare-minune, generatoare de mirosuri

Un exemplu este Busch-Jaeger, o de electronice al cărei stand este plin de întrerupătoare și de mici ecrane albe. Această firmă germană, care aparține grupului elvețian de inginerie ABB, este specializată în „casa inteligentă” conectată.

Ideea este de a adapta cât mai bine posibil consumul de energie al unei locuințe prin prelucrarea unor date atât de diverse precum temperatura ambientală, luminozitatea și calitatea aerului. Aceste dispozitive sunt „din ce în ce mai solicitate”, spune Ulf Ehling, reprezentantul companiei la IFA, scrie Boursorama.

Radiatoarele sunt, de asemenea, „inteligente”, precum dispozitivele dreptunghiulare, albe și negre, prezentate de compania norvegiană Mill. Datorită unei aplicații pentru smartphone, utilizatorii pot controla temperatura din locuință, în funcție de momentul zilei. Potrivit lui Bashir Naimy, directorul tehnic al companiei, economia de energie ajunge la „37% pentru o gospodărie”.

Și în acest an, IFA prezintă o mulțime de gadgeturi neobișnuite, mai mult sau mai puțin indispensabile: un mini-frigider care reîmprospătează o băutură în „două minute” sau un generator de mirosuri care vă permite să testați parfumurile vândute online.

Marca franceză Y-Brush se laudă cu periuța sa de dinți electrică „sonică”, care arată ca o proteză, „capabilă să perie toți dinții în același timp în 5, 10 sau 15 secunde”. Dar vizitatorii sunt mai reținuți. „Când vezi cât de mult consumă toate aceste obiecte, este o nebunie”, spune Justin, 23 de ani, care este totuși pasionat de calculatoare.

Guvernul german, la fel ca și cele din alte țări europene, îndeamnă gospodăriile și întreprinderile să își reducă consumul de energie pentru a evita riscul de penurie în această iarnă și pentru a-și reduce facturile. Germania și-a stabilit un obiectiv de economisire a 20% din consumul de gaze în comparație cu anii precedenți.

Dar „consumatorii privați și-au mărit ușor consumul de gaze în prima săptămână ușor mai rece din septembrie”, s-a plâns recent șeful agenției federale pentru rețele, Klaus Müller, care a cerut consumatorilor privați să facă un efort mai mare. Presiunea a crescut odată cu prelungirea, anunțată vineri, a închiderii gazoductului Nord Stream 1, care alimentează Germania cu gaz rusesc.

Obiectele conectate și amprenta de carbon

„Tehnologiile casnice inteligente pot economisi energie””, spune Sara Warneke, directorul târgului.

Potrivit unui raport al Senatului francez, publicat în 2020, „creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră” generate de tehnologia digitală este determinată de „internetul obiectelor” – obiecte conectate – și de „stocarea datelor”. Potrivit raportului, aceste două elemente, piloni ai „casei conectate”, ar putea face ca impactul tehnologiei digitale asupra emisiilor de carbon să crească cu „60% până în 2040”.

Compania chineză Ecoflow, care este prezentă în multe țări europene, inclusiv în Germania și Franța, vrea să rezolve aceste contradicții cu ajutorul panourilor solare mini. Aceste dispozitive, dreptunghiuri lungi pliabile care pot fi transportate într-o geantă mică, pot genera energie atunci când sunt desfășurate și conectate la o baterie cu litiu.

Dimensiunile reduse ale acestora permit „evitarea solicitării unei autorizații administrative pentru instalarea lor”, comentează Franko Fischer, purtător de cuvânt al companiei. Acestea pot genera până la 2.700 Wh, suficient pentru a reîncărca un computer, un telefon mobil sau pentru a face să funcționeze un uscător de păr.

„Ne așteptăm ca cererea pentru soluții ca a noastră să fie puternică în rândul consumatorilor din Europa, deoarece oamenii vor să fie independenți, mai ales pe timp de criză”, spune Fischer. În Germania, prețurile la electricitate au crescut în medie cu 31% față de anul precedent în luna august, potrivit companiei de comparare a prețurilor Check24.

author avatar
Tudor Borcea
224 afisari

1 COMENTARIU

  1. „În Germania, prețurile la electricitate au crescut în medie cu 31% față de anul precedent în luna august”.
    In Romania ,prețurile la electricitate au crescut în medie cu 250%,de la 0.6-0.7 lei /kw la 1.8 lei /kw si peste.
    Suntem prostii Europei,avem tot ce ne trebuie pentru a nu avea cresteri,penurie,blackout dar vergilca popescu care are un mandat de distrugere (nu e singur in acest demers,are sustinere puternica si o agenda de respectat) a sectorului energetic romanesc,merge inainte cu planul pentru care a fost pus si sustinut pe pozitia de ministru,no matter what

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger