AcasăȘTIRI EXTERNEBig Tech și paradisurile fiscale. Microsoft evită impozitele în mai multe țări...

Big Tech și paradisurile fiscale. Microsoft evită impozitele în mai multe țări / Contracte uriașe, ca furnizor al guvernelor

Big Tech și paradisurile fiscale. Microsoft evită impozitele în mai multe țări / Contracte uriașe ca furnizor al guvernelor / Foto: printscreen

Marea Britanie, Australia sau Noua Zeelandă: gigantul informatic american Microsoft evită, grație unei structuri complexe, să plătească impozite pentru miliarde de dolari în țările în care deține contracte publice profitabile, potrivit unui studiu publicat joi.

„În multe cazuri, Microsoft nu a plătit niciun impozit în ultimii ani, transferând profiturile către companii cu domiciliul fiscal în Insulele Bermude și în alte paradisuri fiscale”, a declarat într-un comunicat Centrul pentru cercetare și responsabilitate fiscală corporatistă (Cictar), o firmă de cercetare cu sediul în Australia.

„Un uriaș semnal de alarmă privind evaziunea fiscală”

„Microsoft se laudă că oferă acționarilor săi marje de profit de peste 30%. Cu toate acestea, în Marea Britanie, Australia și Noua Zeelandă compania raportează randamente de numai 3 până la 4%”, a declarat Jason Ward, analist la această firmă, citat în comunicat.

„Nu pare credibil că aceste piețe înfloritoare au performanțe atât de slabe”, a adăugat el, numind această situație „un uriaș semnal de alarmă privind evaziunea fiscală” care „privează sectorul public de veniturile atât de necesare”, în ciuda „miliardelor câștigate ca furnizor al guvernelor” din aceste țări.

Potrivit studiului, informează Le Journal de Montreal, Microsoft Global Finance, o filială irlandeză care are statut de rezident fiscal în Bermude, a centralizat investiții de peste 100 de miliarde de dolari și, în ciuda unui profit operațional de 2,4 miliarde de dolari, nu a plătit niciun impozit în 2020.

Într-un alt exemplu citat de Cictar, Microsoft Singapore Holdings a raportat pentru 2020 profituri, din dividende, de 22,4 miliarde de dolari, dar a anunțat o taxă de impozitare de numai 15 dolari. Cu toate acestea, potrivit studiului, Microsoft a semnat contracte publice în valoare de cel puțin 3,3 miliarde de dolari în Marea Britanie, SUA, Australia și Canada în ultimii cinci ani.

Firma subliniază că Microsoft este investigată de autoritățile fiscale din SUA și din alte țări, inclusiv din Australia, și că „peste 80% din totalul veniturilor sale din străinătate trec prin Puerto Rico și Irlanda”.

„În anii fiscali 2021 și 2020, centrele noastre operaționale regionale străine din Irlanda și Puerto Rico, care sunt impozitate cu rate mai mici decât cea din SUA, au generat 82% și 86% din veniturile noastre străine înainte de impozitare”, a precizat Microsoft în raportul său anual pe 2021. Contactată de autorii raportului, Microsoft i-a asigurat pe aceștia că respectă „toate legile și reglementările locale! din țările în care își desfășoară activitatea.

author avatar
Tudor Borcea
152 afisari

2 COMENTARII

  1. Pe unul care fabrică plăcinte îl cocoșează cu taxe.
    Cum credeații că au ajuns așa nerușinat de bogați unii ca gheițu sau chelbosul de bezos!?

  2. legile sunt facute pt bogati. 15 dolari la 22.4 mld profit. Este legal, nu evaziune. Dar numai bogatanii pot avea conturi in Cayman si paradisurile fiscale. pe amarati ii executa silit si le blocheaza conturile pt acei 15 dolari datorie.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger