AcasăȘTIRI EXTERNEBig Brother votat în Parlament. Care este reacția premierului

Big Brother votat în Parlament. Care este reacția premierului

Din cauza creșterii foarte mari a numărului de infectări cu noul coronavirus, Parlamentul israelian (Knesset) a adoptat miercuri o lege special.

Este vorba despre o lege care permite guvernului să utilizeze serviciul de securitate internă, Shin Beth, pentru localizarea persoanelor infectate cu noul coronavirus.

Așadar, serviciul israelian de securitate internă Shin Beth, care se concentrează de obicei asupra „activităţilor antiteroriste”, este autorizat de-acum să colecteze datele cetăţenilor în lupta împotriva răspândirii noului coronavirus.

Legea a fost adoptată

Legea a fost adoptată în a treia şi ultimă lectură, cu 53 de voturi pentru şi 38 împotrivă.

Ea limitează totuşi utilizarea tehnologiilor de supraveghere ale Shin Beth la o perioadă de trei săptămâni, până la 22 iulie, şi la cazurile „care nu pot fi supravegheate în alt mod”.

La mijlocul lunii martie, premierul Benjamin Netanyahu autorizase Shin Beth, să colecteze date despre cetăţeni şi să le localizeze telefoanele mobile, în cadrul „războiului” împotriva pandemiei.

Acest program de supraveghere controversat, denunţat de ONG-uri drept o atingere adusă vieţii private, a fost blocat de Curtea Supremă, care a cerut guvernului la sfârşitul lunii aprilie să-l reglementeze printr-o lege.

Guvernul nu a insistat, iar recurgerea la Shin Beth pentru geolocalizarea persoanelor contaminate a luat sfârşit la 10 iunie.

Nu există alternațivă civilă

În urma creşterii cazurilor de infectare, guvernul Netanyahu a depus săptămâna trecută un proiect de lege în acest sens.

Zvi Hauser, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe şi apărare din Knesset, care a pregătit proiectul de lege a declarat înaintea votului final că în prezent nu există „alternativă civilă” la capacităţile Shin Beth.

Potrivit unor informaţii, chiar şeful Shin Beth, Nadav Argaman, s-a declarat de mai multe ori, în cursul unor şedinţe de guvern, în favoarea unei astfel de alternative şi împotriva unei legi care să lege instituţia sa de localizarea persoanelor infectate.

Israelul a raportat până acum peste 26.020 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 980 în precedentele 24 de ore, şi 321 de decese, potrivit agerpres.ro.

author avatar
Eli Dan Davidescu
301 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri