AcasăȘTIRI EXTERNEBig Brother și datele pasagerilor companiilor aeriene. Ce a hotărât Justiția UE

Big Brother și datele pasagerilor companiilor aeriene. Ce a hotărât Justiția UE

Big Brother și datele pasagerilor companiilor aeriene. Ce a hotărât Justiția UE

Potrivit unei decizii de marți a Curții de Justiție a UE, companiile aeriene nu ar trebui să transmită guvernelor datele pasagerilor, cel puțin pentru zborurile din blocul comunitar.

Țările Uniunii Europene nu mai pot obliga companiile aeriene să furnizeze o sumedenie de date privind pasagerii, cel puțin pentru zborurile în interiorul celor 27 de state membre.

„Doar în caz de amenințare teroristă reală”

Curtea de Justiție a UE (CJUE) a declarat că cerințele impuse companiilor aeriene de a transmite datele pasagerilor către autoritățile naționale interferează cu dreptul la viață privată. Judecătorii nu au reușit să anuleze complet cadrul de colectare a datelor.

Hotărârea despre Directiva privind registrul cu numele pasagerilor, sau PNR, reprezintă un rezultat dulce-amărui pentru activiștii pentru protecția vieții private care, timp de ani de zile, au făcut campanie împotriva acestui cadru, care a fost instituit în urma atacurilor de la 11 septembrie 2001 și a incidentelor teroriste ulterioare de la Madrid și Londra.

„Având în vedere impactul pe care Directiva PNR a UE îl are asupra drepturilor fundamentale – așa cum a fost confirmat de instanță – legea ar fi trebuit să fie invalidate”, a declarat Estelle Massé, responsabilă pentru protecția vieții private în cadrul ONG-ului pentru drepturile digitale Access Now.

În hotărâre se spune că țările UE pot impune transferul de date pentru călătoriile în interiorul UE doar dacă există o „amenințare teroristă reală și prezentă sau previzibilă”.

Criteriile stabilite, interpretabile

Judecătorii de la Luxemburg au adăugat că Directiva PNR „implică în mod incontestabil interferențe grave” cu drepturile UE în materie de protecție a vieții private și a datelor, dar nu au reușit să anuleze în totalitate regulamentul, scrie Politico.

„Instanța concluzionează că transferul, prelucrarea și păstrarea datelor PNR prevăzute de această directivă pot fi considerate ca fiind limitate la ceea ce este strict necesar în scopul combaterii infracțiunilor de terorism și a infracțiunilor grave, cu condiția ca puterile prevăzute de această directivă să fie interpretate în mod restrictive”, se arată într-un comunicat de presă privind hotărârea.

Hotărârea a lăsat însă ușa deschisă pentru capitalele naționale să interpreteze criteriile stabilite și să mențină, cel puțin parțial, obligațiile impuse companiilor aeriene. Franța, de exemplu, a legitimat anterior alte măsuri de supraveghere sugerând că amenințarea de a fi lovită de terorism este aproape constantă.

Cu toate acestea, țările nu mai pot păstra datele timp de cinci ani, cu excepția cazului în care acestea sunt legate de un suspect. În caz contrar, datele trebuie să fie șterse după șase luni. De asemenea, decizia a împiedicat țările să extindă obligațiile PNR dincolo de transportul aerian, așa cum multe țări doresc să facă pentru pasagerii care folosesc autocare, vapoare și trenuri.

author avatar
Tudor Borcea
170 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger