Problemele Huawei din capitalele occidentale din întreaga lume se pot adânci sub președintele ales al SUA, Joe Biden, care se așteaptă să înlocuiască diplomația combativă a lui Donald Trump împotriva gigantului chinez al telecomunicațiilor cu un efort internațional mai unit pentru a împiedica Beijingul să domine internetul.
Insiderii de la Huawei au salutat cu prudență victoria lui Biden la alegerile din 3 noiembrie, dar parlamentarii și directorii din industrie de pe ambele părți ale Atlanticului se așteaptă la continuarea campaniei împotriva uriașului din Shenzhen – și noi restricții din partea guvernelor aliate. De asemenea, prevăd ca Biden să mențină sau chiar să extindă presiunile administrației Trump care au tensionat sectorul global de comunicații. Este probabil ca Biden să aducă „mai puțin zgomot și mai mult conținut”, a declarat Viviane Reding, fostă comisară europeană pentru justiție. Acest lucru ar putea deschide calea către oficialii din UE, Marea Britanie și Canada pentru a-și consolida propriile eforturi împotriva Huawei, furnizorul dominant de tehnologie 5G din lume.„Sper și mă aștept ca administrația Biden să manifeste un interes real în colaborarea cu aliații pentru a crea alternative. Dacă vor face asta, vor găsi o grămadă de parteneri dispuși, entuziaști și ușurați ”, a declarat Ciaran Martin, fost șef britanic de securitate cibernetică, care a proiectat recent interdicția Huawei din Marea Britanie.
Coaliție globală
Acest tip de strategie înseamnă că Biden ar putea avea succes acolo unde Trump nu a reușit: în construirea unei coaliții globale a democrațiilor care ar putea uni forțele din punct de vedere politic și industrial pentru a contracara creșterea tehnologiei Chinei. Oficialii europeni lucrează deja la înființarea de structuri care să îmbrățișeze abordarea Biden așteptată. Luni, oficialii UE au propus combaterea Chinei prin crearea unui “Consiliu transatlantic pentru comerț și tehnologie” pentru a stabili standarde comune cu SUA. În timp ce Biden nu a detaliat o strategie specifică Huawei, el a spus că va pune cooperarea globală, un front unit al aliaților și partenerilor americani,în centrul eforturilor pentru a contracara furtul proprietății intelectuale și subvențiile de stat care oferă Chinei un „avantaj nedrept”.
“Violent”. “Neregulat”. “Extrem de agresiv”
Așa au caracterizat parlamentarii UE și oficialii din industrie politica Trump împotriva Huawei, care a fost puternică în ceea ce privește constrângerile dar a eșuat în diplomație, la fel ca și presiunile asupra țărilor care nu au acceptat să interzică Huawei. Departamentul de Stat al lui Trump a contactat direct directorii executivi și companiile cu sediul în UE. „Mulți au văzut acest lucru ca neobișnuit, deoarece aceste companii operează sub jurisdicția țărilor lor”, notează politico.eu. „Abordarea eronată a președintelui Trump față de amenințările prezentate de Huawei și de alți actori străini suspecti a lăsat unele întrebări dacă aceste amenințări au fost chiar reale”, a declarat Frank Pallone, președintele House Energy and Commerce.
Aliații tânjesc după un ton mai prietenos
Dacă Biden dorește să readucă cooperarea multilaterală, va avea relații de netezit. Problema Huawei a prins Canada la mijlocul luptei de putere între SUA și China, partenerii săi comerciali de top. Washingtonul sub conducerea lui Trump a amenințat Ottawa cu eliminarea din alianța de informații “Five Eyes”(Australia, Canada, Noua Zeelandă, Regatul Unit și Statele Unite) dacă nu va reuși să reprimeze Huawei. Nu este clar dacă administrația Biden va schimba această politică. În Europa, abordarea lui Trump i-a cucerit pe oficialii de securitate, dar i-a zdruncinat pe reprezentanții comerciali, diplomații și sectorul telecomunicațiilor în general. În mod deosebit, Germania și Franța au fost cele mai puternice voci care au criticat presiunile SUA și nu au acceptat ca războiul împotriva Huawei să le fie dictat de peste Atlantic. Rob Strayer, un fost oficial al Departamentului de Stat, care a condus campania anti- Huawei a lui Trump și lucrează acum la asociația ITI din industria tehnologiei, a susținut că „forma de construire a unei coaliții noi nu va fi atât de diferită” sub Biden, însă noul lider de la Casa Albă va căuta să se apropie de structuri precum G20, G7 și Organizația Mondială a Comerțului. Sub Trump, SUA au impus măsuri pentru a încetini Huawei, inclusiv restricții interne, controlul paralizant al exporturilor și sancțiuni asupra lanțului său de aprovizionare. De asemenea, Departamentul de Stat al SUA a făcut presiuni asupra țărilor aliate să impună interdicții totale, cu succes diferit. Aceste măsuri sunt în mare parte așteptate să rămână în vigoare odată ce Biden este în funcție. Iar operatorii europeni care planifică lansarea 5G nu au semnalat că alegerile din SUA le vor afecta strategiile pe termen lung de a se îndepărta de tehnologia Huawei. În ultimul an, furnizorii de telecomunicații din Occident s-au îndreptat către firmele Ericsson și Nokia, doi concurenți europeni care rămân în afara punctelor de reper ale autorităților de reglementare. Dar există un alt grup de țări – printre care mai ales Canada, Germania și Spania – care nu au decis încă cât de mult să împiedice Huawei. Dacă Biden decide să exercite mai puțină presiune asupra acestor state, le-ar putea lăsa mai mult spațiu în legătură cu strategiile lor sau restricțiile plănuite. “Nu avem nevoie de politici pentru a-i respinge pe cei mai apropiați aliați. Biden va înțelege aceste probleme”, a afirmat senatorul american Mark Warner din Virginia, democratul de vârf din Comitetul de informații al Senatului, solicitat să comenteze efortul SUA și al Europei de a impune măsuri comune pentru a reduce dependența de Huawei.