AcasăȘTIRI EXTERNEBiden, ținta ironiilor, după o poveste cu unchiul său „devorat” de canibali...

Biden, ținta ironiilor, după o poveste cu unchiul său „devorat” de canibali – VIDEO

sursa foto: captură video Twitter

Actualul lider de la Casa Albă și-a asigurat din nou atenția asupra sa, de această dată cu o poveste ce ține de o istorie de familie. Mai exact cu o relatare despre un unchi al său. Spusele președintelui american au generat ironii, inclusiv Donald Trump reacționând pe acest subiect.

De unde a pornit totul? De la o poveste de familie. Cel mai probabil, președintele american, în vârstă de 81 de ani, nu a intuit impactul pe care-l vor avea spusele sale. Și ironiile ce aveau să apară.

A provocat stupoare

Preşedintele american Joe Biden a provocat stupoare joi după ce a povestit o istorie de familie, pe cea a unchiului său, despre care a presupus că a fost devorat de canibali în Noua Guinee în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează AFP, preluat de agerpres.ro. Şi aşa cum se întâmplă adeseori în cazul poveştilor de familie, el şi-a luat libertăţi în faţa realităţii, documente oficiale arătând de fapt că acest unchi al său a murit în urma prăbuşirii avionului său în mare, notează aceeași sursă.

Reacția lui Trump

După cum era de așteptat, republicanii n-au pierdut ocazia să reacționeze. Opoziţia republicană nu a ezitat să ridiculizeze această nouă digresiune extravagantă a preşedintelui în vârstă de 81 de ani, o ilustrare, potrivit acesteia, a declinului său cognitiv.
„Dar da…aşa este Joe…”, a ironizat fostul preşedinte Donald Trump pe contul său oficial de campanie de pe X (ex-Twitter).

Casa Albă a sărit în apărarea lui Joe Biden

Pe de altă parte, Casa Albă a sărit în apărarea lui Joe Biden joi, precizând că preşedintele, spunând o poveste de familie, a dorit să aducă un omagiu soldaţilor şi foştilor combatanţi.
Joe Biden a adus un omagiu memoriei unchiului său în timpul unei vizite în oraşul natal al acestuia, Scranton, din Pennsylvania.

Actualul preşedinte american – care abia împlinise un an când unchiul său a murit în 1944 – a vizitat un monument dedicat soldaţilor căzuţi în război. Și a atins cu vârful degetelor numele locotenentului Ambrose Finnegan, gravat pe stelă.

Avionul său „a fost doborât în Noua Guinee, iar corpul său nu a fost găsit niciodată, pentru că existau o mulţime de canibali – serios – în această parte” a insulei din Oceania, a afirmat mai târziu Joe Biden în faţa lucrătorilor de la o oţelărie din Pittsburgh, apoi din nou în faţa presei.

Doar că site-ul Agenţiei oficiale privind prizonierii de război şi americanii dispăruţi indică faptul că avionul lui Ambrose Finnegan „s-a prăbuşit” în mare, în largul coastelor din Noua Guinee.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe – unchiul preşedintelui „şi-a pierdut viaţa când avionul său militar s-a prăbuşit în Pacific”

La rândul său, Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a confirmat că unchiul preşedintelui „şi-a pierdut viaţa când avionul său militar s-a prăbuşit în Pacific” şi nu pe uscat.

Ea i-a luat însă apărarea lui Joe Biden pentru care aducerea unui omagiu unchiului său la acest monument a fost un moment „incredibil de emoţionant şi important”, potrivit purtătoarei de cuvânt.

Joe Biden a „pus în evidenţă istoria unchiului său” pentru a-şi arăta sprijinul faţă de veterani.

A fost, de asemenea, o modalitate de a pune accentul pe contrastul faţă de rivalul său în cursa prezidenţială, Donald Trump, care în timpul mandatului său de preşedinte (între 2017 şi 2021) i-ar fi calificat pe soldaţii care au murit în lupte drept nişte „rataţi”, informează sursa citată.

author avatar
Andrei Coman