AcasăȘTIRI EXTERNEBiden și Putin și-au dat mâna degeaba. SUA pregătesc noi sancțiuni împotriva...

Biden și Putin și-au dat mâna degeaba. SUA pregătesc noi sancțiuni împotriva Rusiei

Biden și Putin și-au dat mâna degeaba. SUA pregătesc noi sancțiuni împotriva Rusiei

După un summit SUA-Rusia apreciat drept „constructiv”, Washingtonul pregătește noi sancțiuni împotriva Moscovei, pe care o acuză că l-a otrăvit pe opozantul lui Putin, Alexei Navalnîi, a anunțat duminică, 20 iunie, consilierul lui Joe Biden pentru securitate națională, Jake Sullivan. 

„Pregătim o altă serie de sancțiuni care vor fi aplicate în această situație”, a declarat Sullivan pentru canalul american CNN, la patru zile după summitul de la Geneva dintre președintele american Joe Biden și omologul său rus Vladimir Putin.

Alexei Navalnîi, șeful principalei formațiuni de opoziție față de liderul de la Kremlin, a fost transferat în comă la un spital din Berlin, în august 2020, după otrăvirea sa în Rusia, pe care o atribuie lui Putin. A petrecut aproape șase luni recuperându-se în Germania și a fost arestat la întoarcerea în Rusia, în ianuarie. De atunci a fost încarcerat și Washingtonul cere eliberarea sa.

„Am sancționat deja Rusia pentru otrăvirea lui Alexei Navalnîi”, a asigurat duminică Jake Sullivan. „Nu am făcut-o singuri, ne-am raliat aliații într-un efort colectiv de a sancționa utilizarea unui agent neurotoxic (Noviciok) împotriva unui cetățean rus, pe pământ rusesc”.

La 2 martie, la câteva zile după ce Navalnîi a fost închis într-o colonie penitanciară, la est de Moscova, Washington a sancționat șapte înalți oficiali ruși, scrie AFP.

Acestea au fost primele sancțiuni luate împotriva Rusiei de Joe Biden de la sosirea sa la Casa Albă. la sfârșitul lunii ianuarie. Dar administrația Biden se află sub presiunea Congresului SUA de a merge și mai departe.

Moscova denunță „acțiunile ilegale” ale Washingtonului

Diplomația rusă a deplâns acest anunț al consilierului Jacke Sullivan și a amenințat cu un răspuns rus.

„Acțiunile ilegale ale Statelor Unite au fost întotdeauna urmate de un răspuns legitim din partea noastră. Este ciudat faptul că unor oameni din Washington le place să meargă în cerc și să se confrunte la nesfârșit cu aceleași obstacole”, a scris purtătorul de cuvânt al diplomației ruse, Maria Zaharova pe contul ei Telegram.

Zaharova a estimat că noile sancțiuni împotriva Rusiei ar putea fi legate de proiectul Nord Stream 2, gazoductul care urmează să lege Rusia de Germania, spre furia Washingtonului.

La 19 mai, în numele „prieteniei” cu Germania, Statele Unite au renunțat la impunerea de sancțiuni împotriva principalei companii implicate în construcția gazoductului, care este practic finalizată. Dar hotărâse măsuri împotriva companiilor rusești.

Chiar înainte de summitul ruso-american de la Geneva din 16 iunie, președintele Joe Biden a lansat, de asemenea, un avertisment cu privire la principalul oponent al lui Vladimir Putin. Moartea lui Navalnîi „Nu ar face decât să deterioreze și mai mult  relațiile (Rusiei) cu restul lumii. Și cu mine”, a spus Biden.

În cadrul întâlnirii lor, Joe Biden și Vladimir Putin și-au arătat dorința de a atenua tensiunile bilaterale, rămânând însă zgârciți cu anunțuri concrete. Despre soarta lui Navalnîi, Putin a declarat: „Acest om știa că încalcă legea în vigoare în Rusia”.

„Nu asta așteptam după Geneva”

Bunăvoința reciprocă a celor doi lideri se reflectă în întoarcerea ambasadorilor celor două țări la Washington și Moscova. Fuseseră rechemați pentru consultări.

Ambasadorul rus Anatoli Antonov a zburat duminică în Statele Unite. Ambasadorul SUA, John Sullivan, va face curând drumul invers.

În legătură cu sancțiunile anunțate de Sullivan, Antonov a declarat, duminică, la  sosirea la Washington, că ele „nu sunt semnalul aşteptat după summitul de la Geneva”.

author avatar
Tudor Borcea
252 afisari

3 COMENTARII

  1. Deci o inselaciune e atunci cand spune ca americanul face uz de drone si ucide persoane nevinovate. E aceasta o crima? intreaba Vladimir inselator. E o crima din culpa. Dar e o crima actul voit de a doborî un avion de linie cu o racheta militara? E o crima constienta aia? E o crima premeditata si constienta ceea ce apasă sufletul oricarui presedinte.
    Deci conteaza extrem constiinta crimei voite in actul crimei pt ca te socoate un criminal cu buna stiinta fata de crima din accident care te motiveaza in context.

  2. Uite cand a aflat un pilot de drone ca a comis crime si-a dat demisia din US Army cu afectiuni posttraumatice, datorita a ce am trancanit eu pana acum. Ceea ce face diferenta imediata intre un militar ce isi apara patria ucigand dusmanii tarii si un criminal comun.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger