AcasăȘTIRI EXTERNEBiden și Putin pun la cale „Malta 2”! Se schimbă iar granițele...

Biden și Putin pun la cale „Malta 2”! Se schimbă iar granițele Europei?

Pe fondul escaladării conflictului din Ucraina și cu o Federație Rusă hotărâtă să arunce omenirea în război dacă Kievul trimite trupele peste populația din Donbas (peste 10 milioane de etnici ruși trăiesc acolo), Casa Albă cere de urgență o întrevedere între liderii marilor puteri de pe glob. Joe Biden a lăsat deoparte orice discurs belicos la adresa „criminalului Putin”, iar marți i-a făcut propunerea să se vadă față în față și să rezolve toate disputele din prezent.

O resetare a relațiilor ruso-americane este binevenită pentru soarta și viitorul omenirii, numai că mulți văd în graba cu care Washingtonul ridică steagul alb mai degrabă un nou moment „Malta 2”.

În ’89, Bush și Gorbaciov au schimbat granițele Europei

În 1989, George W. Bush și Mihail Gorbaciov discutau despre încheierea Războiului Rece, la scurt timp după căderea Zidului Berlinului. Varianta neoficială, vânturată prin „Intelligence-ul” din toată Europa, a fost aceea a trasării noilor granițe de pe Bătrânul Continent. SUA și URSS au convenit, atunci, împărțirea sferelor de influență, ceea ce s-ar putea petrece și acum.

De fapt, despre asta discută toți, chiar dacă mai în șoaptă; opțiunea ca Vladimir Putin și Joe Biden să „sfârtece” Ucraina este pe masă, mai mult ca sigur! Concesia (sau numitorul comun, mai degrabă) se referă la primirea Kievului în NATO, caz în care viitoarea regiune autonomă Donbas va fi zonă tampon între Federația Rusă și Alianța Nord-Atlantică.

Kremlinul, mesaj printre rânduri: dialog „în beneficiul securității globale”!

Așadar, Joe Biden îi propune lui Vladimir Putin o întrevedere „în următoarele luni”. Dar cât mai curând, punctează presa mainstream. Iată că, după o încrucișare a săbiilor la jumătatea lunii martie, timpul pare să fi adus limpezirea gândurilor deasupra Casei Albe, care vede imperios necesar organizarea unui summit. Într-o „țară terță”, firesc. Potrivit Kremlinului, răspunsul liderului rus a fost unul pozitiv, „Țarul” transmițându-I președintelui democrat că este bine să continue dialogul „în beneficiul securității globale”.

„Ambele părți și-au exprimat disponibilitatea de a continua dialogul cu privire la cele mai importante domenii privind asigurarea securității globale, care ar răspunde nu numai intereselor Rusiei și ale Statelor Unite, ci și celor ale întregii omeniri”, a transmis Kremlinul într-o declarație de presă. Care, totodată, a punctat și altceva, anume că președintele Biden „și-a exprimat interesul pentru normalizarea situației cu Moscova și stabilirea unei interacțiuni stabile și previzibile cu privire la probleme grave, precum stabilitatea regională și controlul armelor”.

Mihail Gorbaciov, pionul principal al reuniunii de la Malta, din 1989, a salutat summit-ul Putin – Biden, exprimându-și încrederea că liderii celor mai mari puteri militare au forța să ajungă la o înțelegere privind situația geopolitică din lume.

Ucraina, pretextul configurării noilor sfere de influență în lume

Relațiile dintre Moscova și Washington sunt azi la un nivel extrem de scăzut, fiind afectate de dezacorduri cu privire la o serie de probleme. Cea mai stringentă, situația din Ucraina, acolo unde interesele sunt diametral opuse – militare (și sociale) pentru Federația Rusă, economice pentru SUA. Kievul acuză Moscova că a plasat aproape 100.000 de soldați pe granița comună și cere Occidentului (NATO, mai precis) să-i garanteze securitatea în cazul unui eventual conflict armat.

Cum spuneam, interesele sunt opuse. Americanii fac afaceri de miliarde în Ucraina (vânzare de armament și gaz petrolier lichefiat, printre cele mai importante „combinații), în timp ce Putin are ambiția de a recupera teritoriile istorice, mai cu seamă că-n regiunea Donbas trăiesc peste 10 milioane de etnici ruși.

Casa Albă trimite și mai mulți militari în Germania

După ce șeful diplomației SUA, Antony Blinken, a anunțat că Washingtonul reconfirmă „sprijinul neclintit cu privire la suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, America a făcut prima mutare: în câteva luni, încă 500 de militari vor fi detașați la bazele NATO din Germania. Cifra nu este una menită a-l speria pe Vladimir Putin, nimeni nu crede asta, dar transmite Kremlinului mesajul că, la o adică, SUA sunt pregătite să trimită soldați în Ucraina, iar prezența lor acolo ar face dificilă, dacă nu imposibilă (cel puțin asta speră americanii) o intervenție armată a rușilor.

Ținând cont de toate cele enumerate, summi-tul președinților Joe Biden și Vladimir Putin capătă o importanță colosală. Soarta întregii omeniri e în joc și, așa cum spuneam, toate cărțile sunt pe masă. Deschiderea o are Kremlinul, însă.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.508 afisari

2 COMENTARII

  1. America e pe toboganul istoriei iar NATO este în moarte cerebrala, cum a spus Macron.In asemenea conditii cum poate preda Putin Rusia Kieveana Americii? În Dombas Ucraina nu mai are nici o autoritate iar o regiune cu proprii cetățeni nu poate fi lăsată tampon între părțile în conflict. Asa ca rusii care sunt buni diplomați știu ca yankeii nu au ce sa le ofere. Dacă mai pui la socoteala și avantajul armelor hipersonice pe care-l au rusii summit-ul nu are ca obiect decât sa arate cine e noul jupan și ce va ceda America fără sa primească nimic la schimb. Dacă mai pui la socoteala ca yankeii au în cârcă și dragonul chinezesc atunci cine mai merge pe mana yankei lor ori e prost ori nu gandeste!

  2. biden nu e in stare sa urce niste scari cine crede ca e el ,in spate are camarila neoprogresista care il agita pe putin pt ca e singura tara care se opune ideilor lor distructive fara reluigie si fara nimic!!!!!!!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger