AcasăȘTIRI EXTERNEBiden și-a răcit gura degeaba. Putin desface șampania vara aceasta

Biden și-a răcit gura degeaba. Putin desface șampania vara aceasta

Biden și-a răcit gura degeaba. Putin desface șampania vara aceasta

Gazoductul Nord Stream 2 destinat să aducă gaze naturale rusești în Germania și care face obiectul tensiunilor dintre capitalele occidentale va fi finalizat în această vară, a declarat duminică, 11 iulie, CEO-ul Nord Stream 2 AG pentru un ziar german.

„Ne așteptăm ca construcția sa să fie finalizată până la sfârșitul lunii august”, a declarat Matthias Warnig, președintele companiei care are sediul în Elveția, cotidianului financiar Handelsblatt.

Gazul rusesc dictează

În ciuda amenințării cu sancțiunile SUA care atârnă asupra proiectului, „vom avea un gazoduct care va îndeplini exigențele de certificare și standardele internaționale ale industriei”, a continuat el, adăugând că speră să-l vadă operațional „înainte de sfârșitul acestui an”.

Gazoductul Nord Stream 2 leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică fără a trece prin Ucraina, lipsind această țară de veniturile colectate din tranzit, dar și de un mijloc de presiune asupra Moscovei. Susținut de Berlin, acest proiect este extrem de criticat la Washington și în Europa de Est.

Președintele SUA, Joe Biden, inițial foarte ostil proiectului, ca și predecesorii săi, în special Donald Trump, a renunțat la sancțiuni, la sfârșitul lunii mai, preferând să consolideze cooperarea cu Germania.

Congresul SUA se joacă cu chibriturile

Cancelarul german Angela Merkel se va întâlni luni, 12 iulie, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la Berlin, înainte de a se deplasa la Washington pentru a-l întâlni pe Joe Biden.

Potrivit lui Matthias Warnig, riscul rămâne „mare” ca o parte a Congresului american să continue să solicite sancțiuni împotriva Nord Stream 2, în special împotriva potențialilor clienți ai gazului livrat, scrie Boursorama. „Nu mai exclud nimic. Sancționarea clienților ar fi totuși un mijloc să aducă războiul economic într-o nouă dimensiune”, a spus el.

 

author avatar
Tudor Borcea