AcasăȘTIRI EXTERNEBiden rupe secretul de stat și spune totul despre arsenalul nuclear al...

Biden rupe secretul de stat și spune totul despre arsenalul nuclear al SUA

Biden rupe secretul de stat și spune totul despre arsenalul nuclear al SUA

Publicând cifrele arsenalului nuclear american, administrația lui Joe Biden încalcă decizia lui Donald Trump de a păstra secretul acestor informații.

Timp de patru ani, informația a rămas un mister. Dar administrația lui Joe Biden a decis să inverseze decizia lui Donald Trump de a clasifica „secret-defense” cifrele arsenalului nuclear american.

3.750 de focoase nucleare de la 30 septembrie 2020

„Statele Unite publică noi informații declasificate despre arsenalul nuclear american, pentru a actualiza informațiile publicate în septembrie 2017”, a declarat Departamentul de Stat într-un comunicat.

Washington a dezvăluit astfel, marți, 5 octombrie, că Statele Unite dețin 3.750 de focoase nucleare începând cu 30 septembrie 2020.

„Transparența asupra arsenalelor statelor nucleare este importantă pentru eforturile de neproliferare și dezarmare, în special angajamentele față de Tratatul de neproliferare nucleară” (TNP), adaugă diplomația SUA.

Începând cu 30 septembrie 2017, Statele Unite au continuat să-și modernizeze arsenalul nuclear, dezmembrând 711 focoase nucleare, însă reducând numărul lor total la doar 72, conform noilor cifre oficiale.

Cele 3.750 de focoase nucleare americane reprezintă o reducere cu 88% a arsenalului nuclear al Statelor Unite de la maximul său de 31.255 de focoase, atins în 1967, la apogeul Războiului Rece.

2.000 de focoase așteaptă dezmembrarea

Cifrele oficiale ale arsenalului american includ focoase active (operaționale și desfășurate sau rapid implementabile) și inactive (neoperative și în depozit), dar nu așa-numitele focoase „retrase”, deoarece sunt învechite. La aceasta trebuie adăugate aproximativ 2.000 de focoase nucleare care așteaptă dezmembrarea, scrie Le Monde.

Aceste cifre vin în timp ce administrația Biden a ajuns la un acord cu Rusia pentru a înființa un grup operativ privind viitoarele măsuri de control al armelor celor două mari puteri nucleare.

Potrivit Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (Sipri), ale cărui cifre includ așa-numitele focoase nucleare „retrase”, Rusia deținea, în ianuarie 2021, 6.255 de arme nucleare, față de 5.550 pentru Statele Unite și abia 350 pentru China.

author avatar
Tudor Borcea
475 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger