AcasăȘTIRI EXTERNEBiden promite iar un răspuns dur al SUA în caz că Rusia...

Biden promite iar un răspuns dur al SUA în caz că Rusia atacă Ucraina

Biden promite iar un răspuns dur al SUA în caz că Rusia atacă Ucraina

Președintele american Joe Biden l-a asigurat duminică, 2 ianuarie, pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, într-un apel telefonic, că SUA și aliații săi „vor răspunde energic” dacă Rusia invadează Ucraina.

„Președintele Biden a precizat clar că Statele Unite și aliații săi vor răspunde energic dacă Rusia va invada Ucraina”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, într-un comunicat.

Biden a subliniat, de asemenea, angajamentul Washingtonului „față de principiul «nimic despre voi fără voi», referindu-se aparent la necesitatea de a include Ucraina în negocierile asupra propriului viitor.

„Am fost clari: nu poate, repet, nu poate invada Ucraina”

Apreciem sprijinul neclintit pentru Ucraina (din partea SUA)”, a scris Zelenski pe Twitter. „Am vorbit despre acțiunile comune ale Ucrainei, Statelor Unite și ale partenerilor săi pentru a menține pacea în Europa și a preveni agravarea situației”.

Pe 9 și 10 ianuarie, Rusia și Statele Unite vor avea discuții despre dosarul Ucraina, la Geneva. Negocierile, conduse de secretarul de stat adjunct al SUA Wendy Sherman și omologul său rus Serghei Riabkov, vor fi urmate, pe 12 ianuarie, de o întâlnire Rusia-NATO, apoi pe 13 ianuarie de o întâlnire în cadrul OSCE.

Vinerea trecută, Joe Biden a asigurat deja că l-a avertizat din nou pe Vladimir Putin împotriva unei tentative de invadare a Ucrainei, în timpul unei discuții telefonice cu o zi înainte: „I-am spus clar președintelui Putin că vom adopta sancțiuni severe și că ne vom spori prezența în Europa, printre aliații noștri NATO”.

„Am fost clari: nu poate, repet, nu poate invada Ucraina”, a insistat Biden.

Duminica aceasta, liderul american „și-a exprimat și sprijinul pentru măsurile de consolidare a încrederii pentru a dezamorsa tensiunile din Donbass și pentru o diplomație activă pentru a avansa în implementarea acordurilor de la Minsk”, potrivit lui Jen Psaki, scrie Boursorama.

Potrivit acestor acorduri, încheiate sub egida Franței și Germaniei, Ucraina a fost de acord să efectueze reforme politice, iar Rusia să înceteze sprijinul acordat rebelilor separatiști pro-ruși.

100.000 de soldați ruși, la frontiera cu Ucraina

Washingtonul și aliații săi europeni acuză Moscova că amenință Ucraina cu o nouă invazie, după cea a Crimeei din 2014, și că a provocat un război separatist pro-rus care a izbucnit în același an în estul țării. Aproximativ 100.000 de soldați ruși sunt masați la frontiera cu Ucraina.

Pentru Moscova, securitatea Rusiei presupune interzicerea oricărei expansiuni NATO, percepută ca o amenințare existențială, și încetarea activităților militare occidentale în apropierea granițelor ruse, zonă pe care o consideră că se încadrează în zona sa de influență.

Potrivit Kremlinului, Putin s-a declarat „mulțumit” de discuția de aproximativ cincizeci de minute de joi, afirmând totodată că noi sancțiuni împotriva Moscovei vor constitui „o eroare colosală”.

 

author avatar
Tudor Borcea
222 afisari

2 COMENTARII

  1. Când a auzit Putin astfel de vorbe mai să se scape pe el de frică. Mai bine ar spune Bidineu ce caută armata SUA în Ucraina. Apoi, după scena retragerii rușinoase din Afganistan cu acele scene de groază, americanii vor să pozeze în apărătorii ucrainenilor? Cred, mai degrabă, că ei tot agită apele pentru a o pune de un conflict în Europa, conflict care să destabilizeze construcția UE, ghimpele lor pe acest continent.

  2. Asta mă duce cu mintea la ”al 254-lea avertisment serios al Marii Chine către Uniunea Sovietică”, din anii 60.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger