AcasăȘTIRI EXTERNEBiden nu-și retrage cuvintele la adresa lui Putin / „Nu mă interesează...

Biden nu-și retrage cuvintele la adresa lui Putin / „Nu mă interesează ce crede”

Biden nu-și retrage cuvintele la adresa lui Putin / „Nu mă interesează ce crede”

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat luni că nu își retrage remarcile controversate potrivit cărora omologul său rus Vladimir Putin nu mai trebuie să rămână la putere, deoarece ele au exprimat „indignarea” sa personală și nu o „politică” în favoarea unei schimbări de regim în Rusia.

„Nu le retrag, nu îmi cer scuze”, a spus președintele american în fața presei. „Măcelar”, „criminal de război”, „asasin”: în ultima perioadă liderul de la Casa Albă și-a înmulțit cuvintele grele la adresa președintelui rus.

„Indignarea morală” a lui Biden

„Mi-am exprimat pur și simplu indignarea că nu ar trebui să rămână la putere, în același mod în care oamenii răi nu ar trebui să continue să facă lucruri rele”, „dar asta nu înseamnă că avem o schimbare fundamentală de politică”, a adăugat el.

Biden a vorbit despre „indignarea lui morală față de felul în care acționează Putin”. „Acțiunile acestui om sunt doar brutalitate”, a insistat el, dar „nimeni nu credea” că „vorbeam despre răsturnarea lui Putin”.

Președintele Biden a ridicat tensiunile cu Rusia, lansând sâmbătă, la Varșovia, un discurs deosebit de dur la adresa lui Putin, spunând că acesta din urmă nu mai trebuie să fie la Kremlin.

Această remarcă, care nu apărea în textul scris al discursului, a forțat Casa Albă să încerce imediat să-i minimizeze aria de aplicare pentru a da asigurări că nu este vorba de a sugera o răsturnare a stăpânului Kremlinului, scrie TVA Nouvelles.

„Va face ceea ce crede că trebuie să facă, punct”

Mai mulți experți și lideri ai țărilor aliate cu Statele Unite au considerat că această declarație a fost împotriva eforturilor Occidentului de a nu justifica o escaladare a Rusiei în războiul condus de Moscova în Ucraina.

Joe Biden a răspuns că nu crede „deloc” că remarcile sale ar putea provoca o asemenea escaladare.

Întrebat ce ar putea crede președintele rus, acesta a răspuns: „Nu mă interesează ce crede”. „Va face ceea ce crede că trebuie să facă, punct. Nu este influențat de nimeni.

Cu toate acestea, președintele american nu a exclus un viitor summit cu omologul său rus. „Depinde despre ce vrea să vorbească!”, a spus el.

author avatar
Tudor Borcea
131 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger