AcasăȘTIRI EXTERNEAmerica lasă Ucraina la mâna lui Putin. Joe Biden, mesaj de ULTIMĂ...

America lasă Ucraina la mâna lui Putin. Joe Biden, mesaj de ULTIMĂ ORĂ: „Forțele ruse în Donbas nu sunt un pas nou” – VIDEO

Biden lasă Kievul la mâna lui Putin. Casa Albă: „Forțele ruse în Donbas nu sunt un pas nou”

În timp ce SUA au anunțat că vor impune nou sancțiuni Rusiei, după ce Vladimir Putin a trimis trupe în Donbas, un înalt responsabil a administrației de la Washington a părut să semene dubii cu privire la fermitatea președintelui Joe Biden.

„Vom urmări foarte atent ce fac ei în următoarele ore și zile. Și răspunsul nostru se va fi în concordanță cu acțiunile lor”, a declarat acest înalt responsabil, amintind că forțele ruse operează în secret în Donbas de opt ani.

O prezență rusă „mai deschisă”

„Forțele ruse care intră în Donbas nu ar fi un pas nou”, a adăugat el, fără a menționa faptul că forțele ruse trec de facto o graniță recunoscută internațional pentru a ajunge în regiunea separatistă.

Dar acest lucru va face prezența Rusiei în zonele controlate de separatiști „mai deschisă”.

Washingtonul își va continua eforturile diplomatice „atâta timp cât tancurile rusești nu sunt în mișcare”, a precizat acest înalt oficial care a cerut anonimatul, scrie Le Point.

Ce înseamnă o invazie?

SUA și aliații săi europeni au avertizat de săptămâni întregi că o invazie rusă a Ucrainei ar declanșa sancțiuni „masive” împotriva Rusiei. Dar nu au oferit o definiție clară a ceea ce ar constitui o astfel de invazie, iar înaltul oficial a refuzat să facă acest lucru, scrie Axios.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat luni, într-un discurs combativ, de o oră, că va recunoaște suveranitatea Republicii Populare Donețk (DNR) și a Republicii Populare Lugansk (LNR), care se luptă cu forțele ucrainene din 2014.

Kremlinul a anunțat apoi o misiune de „menținere a păcii” în cele două „republici”. Separațiștii nu dețin tot teritoriul pe care îl pretind, așa că recunoașterea autoproclamatelor republici ar putea evolua rapid în război, dacă Rusia nu își limitează operațiunile la zonele deținute de separatiști.

author avatar
Tudor Borcea
941 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger