AcasăȘTIRI EXTERNEBiden joacă cartea George Floyd pentru a-i câștiga pe afro-americani

Biden joacă cartea George Floyd pentru a-i câștiga pe afro-americani

Biden joacă cartea George Floyd pentru a-i câștiga pe afro-americani

Rămîne de văzut dacă lui Joe Biden îi pasă de afro-americani nu doar atunci când se dovedesc a fi pioni utili pe tabla de șah electorală a SUA. Procesul polițistului Derek Chauvin, găsit vinovat de moartea lui George Floyd, i-a dat această ocazie. Înainte de verdict, chiriașul Casei Albe și-a permis să le spună jurnaliștilor că dovezile împotriva lui Chauvin i s-au părut „copleșitoare” și că „se roagă ca verdictul să fie cel corect”.

Lui Joe Biden i-ar plăcea, cu siguranță, ca momentul procesului – și verdictului – în cazul George Floyd să rămână ca un moment important al președinției sale.

Ales președinte al SUA cu o susținere masivă a afro-americanilor, Biden a căutat să împace simțul politic și emoția când, după verdict, i-a mărturisit familiei lui George Floyd: „Aș vrea să fiu cu voi și să vă iau în brațe”.

„Suntem cu toții atât de ușurați”, a spus președintele democrat din Biroul Oval al Casei Albe, după trei săptămâni în care toată țara a urmărit cu emoție acest proces.

Biden s-a întreținut amiabil și cu Ben Crump, avocatul familiei lui George Floyd, victima lui Derek Chauvin, după cum au stabilit cei 12 jurați într-o scurtă deliberare.

Moartea lui Floyd, în mai anul trecut, a șocat profund opinia publică, declanșând uriașe manifestații de protest împotriva „rasismului” și a „brutalității poliției”, chiar dincolo de granițele Statelor Unite.

Evident, astfel de drame nu au cum să nu fie speculate politic, cu mișcarea Black Lives Matter în frunte. Și cu președintele SUA în vagoane, judecând după felul cum s-a antepronunțat în ce-l privește pe polițistul Derek Chauvin.

Efectul Obama

După ce a suferit el însuși o serie de tragedii familiale în lunga sa carieră politică, Joe Biden este cunoscut pentru capacitatea sa de a fi empatic cu victimele. Dar, în ultima zi de puternic suspans a procesului lui Chauvin, la Minneapolis, președintele a adăugat, de asemenea, o doză bună de oportunism în reacția sa, pe care a mediatizat-o cu atenție.

JoeBiden este alb, dar se bucură de un puternic capital de încredere în rândul populației afro-americană, inclusiv ca fost vicepreședinte al lui Barack Obama.

De asemenea, afro-americanii i-au permis să-și relanseze campania electorală atunci când se afla în dificultate.

Alegătorii afro-americani au fost cei care l-au purtat spre victorie la alegerile primare democrate, oferindu-i un scor copleșitor în Carolina de Sud, la sfârșitul lunii februarie 2020, permițându-i să facă una dintre cele mai spectaculoase reveniri din istoria politică americană.

Joe Biden transformase eseul cu această categorie crucială de alegători din unele state cheie, numind o femeie de culoare, Kamala Harris, în funcția de vicepreședinte.

Rămîne de văzut dacă lui Joe Biden îi pasă de afro-americani nu doar atunci când se dovedesc a fi pioni utili pe tabla de șah electorală a SUA. Procesul polițistului Derek Chauvin, găsit vinovat de moartea lui George Floyd, i-a dat această ocazie.

Președintele SUA se antepronunță justiției

În timp ce cei 12 jurați erau încă ocupați, marți, să delibereze cu privire la vinovăția ofițerului de poliție Derek Chauvin, Biden și-a permis să le spună jurnaliștilor că dovezile acestei omucideri i s-au părut „copleșitoare”.

„Mă rog ca verdictul să fie cel corect”, a continuat el. Imediat republicanii au criticat o intervenție total nepotrivită, de natură să împiedice cursul imparțial al justiției, sau chiar să deschidă o posibilitate de anulare a procesului.

Pentru alții, Joe Biden a fost doar vinovat de o nouă gafă, parte a unei lungi serii de derapaje verbale. Purtătorul de cuvânt al executivului, Jen Psaki, a justificat faptul că președintele s-a invitat astfel în proces, explicând că a reacționat doar în fața suferinței.

„El înțelege epuizarea oamenilor, ei sunt obosiți”, a pledat ea. „Președintele este conștient de dezamăgirea și trauma lor și vrea să pună în aplicare reforme”.

Explicațiile Casei Albe nu stau în picioare. Președintele SUA, garantul democrației și unei justiții imparțiale, nu are ce comenta înaintea unui verdict de maniera cum a făcut-o Biden.

Air Force One, taxi electoral la dispoziția clanului Floyd

La scurt timp după verdict, președintele a vorbit din nou cu avocatul și frații din clanul Floyd, o „familie formidabilă”, potrivit lui.

Conversația, alternând între râsete și lacrimi și care a fost făcută publică, i-a permis lui Joe Biden să transmită un mesaj politic, invocând-o și pe fiica lui George Floyd, Gianna, cu care a vorbit după moartea tatălui său.

„Mă regândesc la ceea ce a spus Gianna: « Tatăl meu va schimba lumea». Vom iniția această schimbare acum”, a spus liderul democrat, mergând chiar până să propună ca familia Floyd să fie invitată la Casa Albă cu avionul prezidențial.

„Ar fi bine să vă pregătiți pentru că, dacă va apărea ocazia, vă vom îmbarca pe Air Force One și vă vom aduce aici”, a spus Biden, scrie Boursorama.

După Donald Trump,care i-a propus dictatorului nord-coreean Kim Jong-un să-i pună avionul prezidențial la dispoziție, iată că și principalul lui critici, actualul președinte al Statelor Unite, face din Air Force One taxi electoral.

În cele din urmă, într-o alocuțiune televizată, Joe Biden a denunțat rasismul care „murdărește” sufletul Americii. „Verdictul de vinovăție nu îl va aduce pe George înapoi”, dar această decizie poate fi momentul pentru „schimbări semnificative”, a adăugat el.

author avatar
Tudor Borcea
170 afisari

2 COMENTARII

  1. Nu colorații fac scandalul, ci anumite parti din servicii. In orașele unde au fost manifestări cu violenta a coloratilor, au dispărut clasa socială de mijloc. Sunt falimentate o gramada de bussines uri mici si mijlocii. Cine câștiga, multinaționalele. Cine pierde? Toti, mai putin bogății. In acest război mondial al virușilor, bogății sau îmbogățit si mai mult, pătura de mijloc a sărăcit, iar săracii si mai săraci. Diferențele sunt uriașe, asta se vrea, sa se diferențieze cei 3-4/100 din oameni, de restul sclavilor. Niste sclavi in curând cu un venit minim garantat, fara chas pe piata si fara proprietăți. Ajunși la mana unui numar mic de persoane, ce decid, cine trăiește si cine nu

  2. Ce mai limbi pline de patos primește Senile Joe, ajuns președinte prin FRAUDĂ, de la unii ziarici mioritici!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger