AcasăȘTIRI EXTERNEBiden își sapă singur groapa politică. Președintele SUA începe războiul cu giganții...

Biden își sapă singur groapa politică. Președintele SUA începe războiul cu giganții petrolieri / „Fac profituri de război” – VIDEO

Biden își sapă singur groapa politică. Președintele SUA începe războiul cu giganții petrolieri / „Fac profituri de război” - VIDEO / Foto: printscreen

Președintele american Joe Biden a atacat profiturile record ale companiilor petroliere globale, cu o săptămână înainte de alegerile de la jumătatea mandatului. Biden acuză aceste companii de „profituri de război” și a amenințat cu o taxă pe profit.

Joe Biden a amenințat, luni, în termeni vehemenți că va impozita „profiturile de război” ale giganților petrolieri, în ceea ce pare a fi mai degrabă o declarație politică decât o promisiune fiscală concretă, cu o săptămână înainte de alegerile parlamentare cruciale.

Un discurs populist

Referindu-se la profiturile uriașe anunțate recent de giganți precum ExxonMobil și Chevron într-un singur trimestru – el a declarat: „Este timpul ca aceste companii să înceteze să mai profite de pe urma războiului (din Ucraina) și să-și asume responsabilitatea pentru acțiunile lor în această țară. Poporul american va judeca cine este de partea lui și cine se gândește doar la profituri”.

Într-un scurt discurs ținut la Casa Albă, el a calificat drept „scandaloase” rezultatele din trimestrul al treilea publicate de companiile din acest sector. El a deplâns faptul că aceste profituri sunt plătite acționarilor și că salariile directorilor executivi „cresc vertiginos”, în timp ce prețurile la pompă rămân ridicate. „Destul este destul”, a spus el.

Democratul în vârstă de 79 de ani a declarat că profiturile uriașe au fost în mare parte „profituri de război”, datorate creșterii prețului petrolului în urma invaziei Rusiei în Ucraina. În cazul în care companiile nu vor scădea prețurile la pompă, „vor plăti o taxă mai mare pe profiturile excesive”, a spus el, precizând că echipele sale vor „lucra cu Congresul” în acest sens, scrie Le Point.

Republicanii: Hoțul strigă „hoții!”

Declarațiile lui Joe Biden nu îl angajează prea mult, deoarece peste doar o săptămână, pe 8 noiembrie, vor avea loc alegeri cruciale de la jumătatea mandatului, care ar putea schimba complet cele două camere ale Congresului.

Aleberile (Midterms), care reînnoiesc întreaga Cameră a Reprezentanților și mai mult de o treime din locurile din Senat, sunt în mod tradițional dificile pentru guvernul aflat la putere. Potrivit ultimelor sondaje, care trebuie luate cu precauție, Partidul Democrat ar putea păstra o majoritate subțire în Senat, dar ar putea pierde controlul Camerei în favoarea opoziției republicane, ceea ce face ca orice legislație privind superprofiturile petroliere să fie foarte puțin probabilă.

Partidul Republican a criticat deja, într-un comunicat, discursul „necinstit” al lui Joe Biden, pe care îl acuză că a redus producția de petrol în SUA și că, prin urmare, este principalul vinovat de creșterea prețurilor la pompă.

Prețul la pompă, barometru politic

Casa Albă a calculat că ExxonMobil, Chevron, Shell, BP, ConocoPhillips și TotalEnergies au obținut împreună profituri de peste 100 de miliarde de dolari în al treilea trimestru. De asemenea, acuză companiile că și-au umflat marjele de profit pentru benzină. Prețurile la pompă au un impact foarte puternic în Statele Unite asupra ratingului de încredere al liderilor, motiv pentru care Joe Biden a multiplicat, de luni de zile, declarațiile și acțiunile pentru a încerca să le tempereze.

Într-o mișcare fără precedent, administrația democrată a aruncat pe piață aproximativ 180 de milioane de barili de țiței din rezervele strategice ale SUA. Dezbaterile privind „superprofiturile” din sectorul energetic nu sunt numai peste ocean. La sfârșitul lunii septembrie, Comisia Europeană a indicat că dorește să ceară o „contribuție temporară de solidaritate” din partea producătorilor și distribuitorilor de gaze, cărbune și petrol. Aceasta urmează să fie stabilită la 33% din cota de superprofit în 2022, adică profiturile care sunt cu peste 20% mai mari decât media anilor 2019-2021.

author avatar
Tudor Borcea