AcasăȘTIRI EXTERNEBiden își începe turneul european cu un avertisment pentru Putin

Biden își începe turneul european cu un avertisment pentru Putin

Biden își începe turneul european cu un avertisment pentru Putin/ Foto: Facebook

Președintele Joe Biden a început, miercuri, 9 iunie, prima sa călătorie în străinătate de la preluarea mandatului, salutând angajamentul neclintit al Americii față de alianța NATO și avertizând Rusia că se expune la consecințe „robuste și semnificative” dacă se angajează în activități dăunătoare.

Vorbind în fața a aproximativ 1.000 de militari și familiile acestora, la baza aeriană Mildenhall (Marea Britanie), Biden a declarat că va transmite un mesaj clar președintelui rus Vladimir Putin atunci când se vor întâlni, săptămâna viitoare, după summituri separate cu liderii NATO, G7 și UE.

„Nu căutăm să intrăm în conflict cu Rusia”, a declarat președintele democrat la începutul vizitei sale de opt zile în Europa. „Vrem o relație stabilă și previzibilă. Dar am fost clar: Statele Unite vor răspunde într-un mod robust și semnificativ dacă guvernul rus se angajează în activități dăunătoare”.

Biden s-a declarat că este hotărât să reconstruiască legăturile transatlantice și să reformuleze relațiile cu Rusia, după patru ani dificili sub conducerea fostului președinte republican Donald Trump, a cărei politică de a impune tarife europenilor și de a se retrage din diverse tratate au tensionat relațiile cu principalii aliați ai SUA.

„Statele Unite s-au întors”

„Aceasta este prima mea călătorie în străinătate ca președinte al Statelor Unite. Mă îndrept spre summit-ul G7, apoi spre reuniunea ministerială NATO și apoi să mă întâlnesc cu domnul Putin pentru a-l anunța ce vreau eu să știe”, a spus Biden, atrăgând urale din partea militarilor.

„În fiecare etapă a turneului vom clarifica faptul că Statele Unite s-au întors și democrațiile lumii stau împreună pentru a aborda cele mai dificile provocări și problemele care contează cel mai mult pentru viitorul nostru”, a continuat președintele SUA, scrie Reuters.

Biden a declarat reporterilor, în timp ce pleca în Europa, că obiectivele sale sunt „întărirea alianței, clarificându-i lui Putin și Chinei că Europa și Statele Unite sunt apropiate”.

Întâlnirea cu Putin, la 16 iunie, la Geneva, este punctul culminant al turneului președintelui democrat, o ocazie de a comunica îngrijorările Washingtonului direct liderului de la Kremlin, cu privire la dosare ca atacurile cu viruşi de tip ransomware provenind din Rusia, agresiunea Moscovei împotriva Ucrainei şi o serie de alte probleme.

NATO trebuie să se modernizeze

Vorbind cu trupele americane de la baza Royal Air Force Mildenhall, având un imens drapel american în spatele său, Biden a subliniat angajamentul SUA față de NATO, dar a spus că Alianța trebuie să-și modernizeze și să-și extindă capacitățile cibernetice.

De asemenea, Biden vine în Europa cu un gest de bunăvoință: SUA vor cumpăra și dona 500 de milioane de doze de vaccin anti-Covid-19 (Pfizer/BioNTech) pentru aproximativ 100 de țări în următorii doi ani.

Statele Unite s-au confruntat cu critici privind asigurarea accesului la o mare parte din stocul inițial al celor mai promițătoare vaccinuri.

author avatar
Tudor Borcea
168 afisari

2 COMENTARII

  1. Tudor Borcea salivează când Sleepy Senile Joe abia își târâie bășinile. Să te ții râs când (sau dacă?) se va întâlni cu Putin. Pe ce punem pariu că se va face de cacao fraudulosul yankeu ajuns președinte prin furăciune?

    • D-l Borcea este lingaul omniprezent, CIA-fil care si-a petrecut ani asteptandu-i pe americani si va mai petrece multi ani asteptand salariul de la ei. Este platit sa ne avertizeze asupra „amenintarii Rusiei”, pentru ca stapanii lui sa poata vanda niste resturi de armament la preturi fabuloase pe aici. Teza lui, aceeasi pe care o auzeam acu 20 de ani, „Europa nu se poate apara, are nevoie de America!”.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger