Joe Biden a dezvăluit o parte din conversația confidențială pe care a avut-o cu regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii la summit-ul G7. Aceste fapte „foarte rare” constituie „o încălcare a protocolului”, potrivit presei britanice. Pentru că aceste discuții sunt menite să fie păstrate complet confidențiale.
„Am avut o conversație lungă, ea a fost foarte binevoitoare. Nu cred că se simte insultată dacă spun că îmi amintește de mama mea, în termeni de prezență și generozitate”, a spus președintele SUA după întâlnirea sa cu regina Elisabeta. Cei doi lideri s-au întâlnit duminică, 13 iunie, după summit-ul G7 care a avut loc la Cabis Bay, în sudul Marii Britanii.
Înainte de a se întoarce în Statele Unite, Joe Biden a furnizat însă și alte elemente despre această discuție confidențială care a durat patruzeci și cinci de minute.
Suverana l-a întrebat în despre Vladimir Putin (liderul de la Kremlin urmând să-l întâlnească miercuri, 16 iunie, pe omologul său american), și despre președintele Chinei, Xi Jinping, a declarat Biden reporterilor care-l așteptau pe aeroportul Heathrow.
Informații ce par inofensive dar nu este așa: ca regulă general admisă, discuțiile dintre regină și interlocutorii săi sunt secrete iar conținutul lor nu ajunge (aproape) niciodată la urechile media, scrie Ouest-France.
„Încălcarea protocolului”
Declarațiile lui Joe Biden cu privire la întrebările reginei despre Vladimir Putin și Xi Jinping reprezintă „o abordare extrem de rară, deși limitată, în discuțiile politice care implică monarhul britanic”, notează cotidianul britanic The Guardian. Un exemplu: dacă regina îl primește pe prim-ministrul britanic în fiecare săptămână, conținutul discuțiilor lor rămâne „confidențial”.
În protocolul regal, o discuție între suveranul britanic și un alt lider politic, de exemplu, este numită „audiență”. „Aceste conversații sunt strict private”, notează site-ul familiei regale britanice. Ele nu fac obiectul nici unei note scrise și al nici unei înregistrări”.
Declarațiile lui Joe Biden asupra întrebărilor reginei constituie, prin urmare, „o abatere de la protocolul regal” , potrivit cotidianului britanic The Independent.
În Marea Britanie, această confidențialitate este luată foarte în serios. În 2012, BBC, radiodifuzorul public britanic, a fost nevoit să-și ceară public scuze din cauza încălcării protocolului.
Frank Gardner, specialist în probleme de securitate, a raportat partea conversației private pe care a purtat-o cu regina „cu ani în urmă” despre imamul radical Abu Hamza.
BBC și Franck Gardner și-au cerut scuze pentru aceast „abuz de încredere”, adăugând că „regretă profund” încălcarea protocolului din partea lor.
Donald Trump, regina Angliei și Brexitul
Nu este pentru prima dată când un șef de stat american raportează presei o parte din conversațiile sale cu suveranul britanic.
Fapte similare avuseseră loc deja în 2018. În avionul care l-a adus înapoi în SUA din Marea Britanie, Donald Trump, pe atunci președinte în funcție, îi spusese unui jurnalist al postului britanic de televiziune ITV că regina a numit Brexitul, ieșirea țării din Uniunea Europeană, o „problemă foarte complexă”.
Discuția în care Trump a rostit aceste cuvinte a fost publicată de cotidianul britanic The Daily Mail, apoi a făcut turul presei britanice și internaționale.
Chiar dacă Donald Trump i-a retezat elanul jurnalistului. „V-a oferit vreun indiciu despre ce crede în legătură cu acest subiect?”, îl întrebase jurnalistul Piers Morgan. Trump a răspuns: „Nu pot vorbi despre asta”.
Dacă aceste discuții trebuie să rămână confidențiale, este pentru că regina ar trebui să rămână „neutră” în ceea ce privește problemele politice, explică familia regală. Chiar dacă îi poate „sfătui și avertiza” pe membrii guvernului britanic, inclusiv pe primul ministrul.