AcasăȘTIRI EXTERNEBiden îl critică pe Erdogan dar importă arme la greu din Turcia

Biden îl critică pe Erdogan dar importă arme la greu din Turcia

Biden îl critică pe Erdogan dar importă arme la greu din Turcia

SUA sunt principalul importator de armament din Turcia în primul trimestru din 2021, în ciuda criticilor administrației Biden la adresa Ankarei, după achiziția de sisteme S-400 din Rusia.

Exporturile turcești de produse din industria de apărare și aviație au înregistrat în primul trimestru al acestui an o creștere de 47,7% față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la aproximativ un miliard de dolari.

Conform datelor furnizate de Ministerul Comerțului și de Consiliul Exportatorilor Turci, exporturile de produse din industria de apărare și aviație au crescut în mod regulat în primele patru luni ale acestui an. Astfel, acestea au înregistrat aproximativ 167 milioane de USD în ianuarie, 233 milioane în februarie, 247  milioane în martie și 302 milioane  în aprilie.

Statistic, exporturile Turciei din industria de apărare și aviație au crescut cu aproximativ 47,7% față de perioada similară din anul anterior, ajungând la aproximativ 950 milioane de USD, comparativ cu aproximativ 643 milioane în primele patru luni ale anului trecut, scrie Defense Romania.

Importuri de peste 386 de milioane de dolari

Surprinzător sau nu, deși relațiile turco-americane par afectate după episodul achiziționării de către Turcia a sistemelor antiaeriene rusești S-400, fiind exclusă din proiectul F-35 și amenințată cu sancțiuni și embargou pe diferite componente tehnologice militare, Statele Unite s-au clasat pe primul loc printre importatorii de armament din Turcia. Cu o valoare de 386,1 milioane de dolari, importurile americane din Turcia înregistrează o creștere de aproximativ 56%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Azerbaidjanul se clasează  pe locul doi, cu aproximativ 117,315 milioane de dolari, urmat de Emiratele Arabe Unite cu 90,299 milioane de USD, Bangladesh cu 57,827 milioane de dolari și Germania cu 50,14 milioane de dolari.

 

author avatar
Tudor Borcea