AcasăȘTIRI EXTERNEVIDEO | Joe Biden, după ce s-a întâlnit cu Xi Jinping: „UN...

VIDEO | Joe Biden, după ce s-a întâlnit cu Xi Jinping: „UN DICTATOR!”

sursa foto: The White House/X (Twitter)

Liderul de la Washington a avut miercuri discuții cu președintele chinez, Xi Jinping, aflat în vizită în Statele Unite.

După întâlnirea cu Xi Jinping în California, Joe Biden a declarat miercuri că îl consideră în continuare pe Xi Jinping un „dictator”, folosind o expresie care a provocat indignare la Beijing în trecut, potrivit AFP, preluat de news.ro.

Citiți și:Joe Biden și Xi Jinping au ceva în comun: ambii caută cu disperare o victorie istorică

La finele unei conferințe de presă menite să salute rezultatul summitului, liderul de la Casa Albă a afirmat că încă îl consideră pe omologul său chinez un „dictator”.

„Este un dictator în sensul în sensul că este un om care conduce o ţară, o ţară comunistă, care se bazează pe o formă de guvernare total diferită de a noastră”, a spus președintele american, folosind o expresie care a provocat furie la Beijing în trecut.

Au convenit să reia comunicarea militară la nivel înalt

Întâlnirea va duce totuşi la reluarea comunicaţiilor militare la nivel înalt, suspendate de mai bine de un an, s-a precizat din direcția celor două superputeri.

Conform declarațiilor lui Biden, summitul de patru ore, desfăşurat într-o reşedinţă de lux la circa patruzeci de kilometri de San Francisco, a fost „constructiv şi productiv”.

Problema fentanilului

Preşedintele Xi a fost totuşi de acord să ia, potrivit americanilor, „o serie de măsuri consecvente pentru a reduce semnificativ livrările” de componente de fentanil, notează aceeași sursă. Acest puternic opiaceu sintetic, produs cu ajutorul unor compuşi chimici provenind în special din China, provoacă zeci de mii de supradoze în fiecare an în Statele Unite.

De asemenea, Washingtonul şi Beijingul au decis să mobilizeze un grup de experţi pentru a discuta despre riscurile asociate inteligenţei artificiale.

author avatar
Andrei Coman