AcasăȘTIRI EXTERNEBiden îl amenință pe Putin cu sancțiuni personale. „O invazie a Ucrainei...

Biden îl amenință pe Putin cu sancțiuni personale. „O invazie a Ucrainei ar schimba lumea”

Biden îl amenință pe Putin cu sancțiuni personale. „O invazie a Ucrainei ar schimba lumea”

Joe Biden a insistat marți asupra sancțiunilor pe care Rusia, și însuși Vladimir Putin, le-ar suferi în cazul unei invadări a Ucrainei, în timp ce Moscova a lansat manevre militare în sudul țării și în Crimeea.

„I-am spus clar președintelui Putin că avem o obligație sacră, obligația Articolului 5 față de aliații noștri NATO”, a declarat, marți, Joe Biden.

„Totul se reduce la decizia lui Putin”

În ceea ce privește probabilitatea unei invazii ruse, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a spus că un astfel de scenariu „rămâne iminent, dar din nou, nu putem face o predicție despre ce decizie va lua președintele Putin”.

„Totul se reduce la decizia lui”, a spus și Biden. „Vor fi consecințe enorme dacă ar intra și ar invada (Ucraina), nu numai în ceea ce privesc consecințele economice și consecințele politice, ci și consecințele enorme la nivel mondial. Dacă ar fi să se mute cu toate acele forțe, ar fi cea mai mare invazie de la al Doilea Război Mondial. Ar schimba lumea”, a spus el.

Întrebat dacă ar putea lua în considerare sancționarea personală a lui Vladimir Putin în cazul unei invazii a Ucrainei, Joe Biden a răspuns „Da. Pot să concept asta”.

Însă, a stabilit încă odată limitele oricărui răspuns american: „Nu intenționăm să desfășurăm forțe americane sau NATO în Ucraina”, care nu este membră a alianței militare occidentale.

Gazul rusesc îi divizează pe europeni

Din punct de vedere economic, însă, SUA sunt gata să lovească puternic. „Nu se mai pune problema unui răspuns gradat. De data aceasta vom începe cu vârful” sancțiunilor, a declarat marți un înalt oficial de la Casa Albă.

Washingtonul are în vedere, potrivit oficialului înalt de la Casa Albă, interzicerea exportului de tehnologie americană în Rusia. De asemenea, SUA amenință cu asfixierea băncilor rusești, interzicându-le tranzacțiile în dolari, moneda regină a comerțului internațional.

În ceea ce privesc eventualele sancțiuni împotriva lui Putin, Joe Biden nu a precizat natura acestora. Când Washingtonul sancționează personalități străine, cel mai adesea aceasta implică înghețarea bunurilor acestora și interzicerea tranzacțiilor cu SUA, scrie France 24.

Rămâne un punct extrem de delicat, de natură să submineze coeziunea dintre occidentali: hidrocarburile rusești. Europenii se tem, în cazul unei escalade, să nu fie privați în plină iarnă de gazul rusesc, care acoperă mai mult de 40% din nevoile lor.

„Credem că suntem pregătiți să găsim aprovizionări alternative care să acopere o majoritate semnificativă a potențialelor reduceri” în aprovizionarea cu gaz rusesc, a promis înaltul oficial american.

Casa Albă a anunțat marți că Joe Biden îl va primi pe emirul Qatarului pe 31 ianuarie. Acest aliat al SUA are rezerve imense de gaze naturale. Este, de asemenea, cel mai mare exportator mondial de gaze naturale lichefiate.

NATO va trimite o propunere scrisă Rusiei

Alianța Nord Atlantică va trimite Kremlinului o propunere scrisă în cursul acestei săptămâni pentru a „încerca să găsească o cale de urmat” pe fondul tensiunilor crescânde legate de acumularea de trupe ale Rusiei la granița cu Ucraina, a declarat marți secretarul general Jens Stoltenberg.

„Vom sublinia că suntem gata să stăm și să discutăm despre controlul armelor, dezarmarea, transparența activităților militare, mecanismele de reducere a riscurilor și alte probleme care sunt relevante pentru securitatea europeană. Și, de asemenea, să ascultăm și preocupările Rusiei”, a spus Stoltenberg.

Șeful NATO a declarat săptămâna trecută că alianța va trimite în curând propunerile sale scrise Rusiei, răspunzând cererilor de securitate ale Moscovei și sugerând discuții serioase privind controlul armelor și măsuri de transparență privind activitățile militare și desfășurarea de rachete.

Vorbind de la Bruxelles, Stoltenberg a spus că există „încă o cale de ieșire diplomatică” din criza Rusia-Ucraina, „dar asta necesită ca Rusia să detensioneze și să fie gata să se angajeze cu bună-credință în discuțiile politice cu NATO și aliații NATO”.

SUA amenință Belarus dacă va ajuta Moscova

Statele Unite au avertizat marți Belarus că se va confrunta cu un răspuns „rapid” și „puternic” dacă ar permite Rusiei să-i folosească teritoriul pentru a ataca Ucraina.

„De aceeași manieră în care i-am spus Rusiei că va plăti scump pentru o eventuală invazie, în ultimele zile i-am spus clar şi Belarusului că, dacă permite utilizarea teritoriului său pentru un atac împotriva Ucrainei, va suferi o ripostă rapidă şi fermă din partea Statelor Unite şi a aliaţilor noştri”, a avertizat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

El a adăugat: „Dacă o invazie ar începe din Belarus, dacă soldaţii ruşi ar fi staţionaţi permanent pe teritoriul său, NATO şi-ar putea revizui, de asemenea, postura în ţările care se învecinează cu Belarus”.

 

author avatar
Tudor Borcea
417 afisari

7 COMENTARII

  1. bideu un mos batrin si prost de abiua isi trage basinile america nu mai estw ce a fost ,china estew numarul unu

  2. Aia cu gazu doare dar personal sa-i iei conturile ca lui Bin si sa scoti Rusia din tranzitul bancar ca in rest ce masuri. Seful armatelor Nato a spus ca pericolul mondial e terorismul si Putin.
    Putin la Guantanamo!

  3. Fiecare ciioara dupa crancanitul iei chiere. În traducere libera fiecare teror are sealul lui.

  4. Cica averea declarata a lui Putin este un apartment si 3 masini. Probabil ca pentru inceput o sa ii confiste o masina sa vada daca nu se conformeaza

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger