AcasăȘTIRI EXTERNEBiden îi va propune lui Putin o „cale diplomatică” pentru dosarul Ucraina

Biden îi va propune lui Putin o „cale diplomatică” pentru dosarul Ucraina

Biden îi va propune lui Putin o „cale diplomatică” pentru dosarul Ucraina

Președintele american Joe Biden îi va propune omologului său rus Vladimir Putin o „cale diplomatică” de ieșire din criza din Ucraina, în cadrul unei convorbiri telefonice, joi, 30 decembrie, înaintea discuțiilor privind securitatea în Europa, care încep pe 10 ianuarie.

Joe Biden și Vladimir Putin vor vorbi joi la telefon „pentru a discuta diverse subiecte, inclusiv următoarele contacte diplomatice cu Rusia”, a anunțat miercuri o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, responsabilă de problemele de securitate.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat ulterior discuția telefonică, precizând că acesta va avea loc „seara târziu”, la ora Moscovei.

SUA, pregătită să „răspundă” unei invazii în Ucraina

Joe Biden, care se va vorbi cu Vladimir Putin din fieful său din Delaware, se va declara gata să adopte „o cale diplomatică”, dar SUA, care rămân „profund îngrijorate” de prezența trupelor ruse la granița cu Ucraina, vor fi, de asemenea, „pregătite să răspundă” unei invazii, potrivit unui oficial de la Casa Albă.

Washingtonul „ar dori să vadă că trupele (rusești) se întorc în zonele lor obișnuite de antrenament”, a spus această sursă.

Discuția la nivel înalt are loc cu două săptămâni înainte de negocierile dintre cele două țări, programate pentru 10 ianuarie la Geneva, privind tratatele de control a armelor nucleare și situația de la granița ruso-ucraineană, unde Occidentul acuză Moscova că a masat trupe pentru „un posibil atac”.

Joe Biden continuă să-și consulte „aliații și partenerii” pe acest subiect, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Emily Horne.

Înaintea apelului de joi, secretarul de stat Antony Blinken s-a întâlnit miercuri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe de o parte, și omologii săi francez, german și britanic, pe de altă parte.

Șeful diplomației americane i-a reafirmat lui Zelenski „sprijinul neclintit al Statelor Unite pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în fața întăririi militare a Rusiei”, a indicat purtătorul său de cuvânt, Ned Price, scrie Le Point.

Președintele Ucrainei, la rândul său, a subliniat într-un tweet că a primit asigurarea „sprijinului american deplin” pentru „contracararea unui atac rusesc”.

Cu miniștrii de Externe francez, Jean-Yves Le Drian, german, Annalena Baerbock, și britanic, Elizabeth Truss, Antony Blinken a vorbit apoi despre „importanța coordonării continue pentru a descuraja orice atac rusesc împotriva Ucrainei”.

Cei patru șefi de diplomații au reafirmat, de asemenea, „consensul” de a „impune Rusiei consecințe masive și costuri exorbitante”, dacă este necesar.

Moscova exclude orice „concesie”

Acesta este a doua convorbire telefonică între Joe Biden și Vladimir Putin în mai puțin de o lună. La începutul lunii decembrie, președintele american și-a amenințat omologul său cu sancțiuni „cum nu a mai văzut până acum” în cazul unui atac asupra Ucrainei.

Moscova, care pretinde că acționează doar ca răspuns la ceea ce descrie ca ostilitate occidentală, a prezentat recent două proiecte de tratate menite să prevină orice extindere a NATO, în special spre Ucraina, și să pună capăt activităților militare occidentale în apropierea granițelor ruse.

Semn că discuțiile din 10 ianuarie vor fi dure, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a exclus deja orice „concesie”. Statele Unite au avertizat anterior că unele cereri ale Moscovei sunt „inacceptabile”.

Aceste discuții bilaterale ar trebui să fie urmate pe 12 ianuarie de o întâlnire între Rusia și NATO, urmată pe 13 ianuarie de o întâlnire între Rusia și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), din care face parte SUA.

author avatar
Tudor Borcea
192 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger