AcasăȘTIRI EXTERNEBiden: I-am spus clar lui Putin, acțiunile Rusiei vor avea consecințe

Biden: I-am spus clar lui Putin, acțiunile Rusiei vor avea consecințe

Biden: I-am spus clar lui Putin, acțiunile Rusiei vor avea consecințe

„America merge din nou înainte. În fața Congresului, Joe Biden și-a manifestat voința reformatoare. În ajunul etapei simbolice a celor o sută de zile de la preluarea puterii, chiriașul Casei Albe s-a pozat, miercuri, ca un apărător al clasei de mijloc, promițând milioane de locuri de muncă datorită planului său investiții gigant. În plus,Biden s-a dorit inflexibil față de Rusia și China.

Președintele SUA, Joe Biden, a lăudat, miercuri seară, în fața Congresului, progresul începutului său de mandat, zugrăvind imaginea unei Americi care a depășit o serie de crize fără precedent și a răspuns cu hotărâre în fața pandemiei Covid-19.

Descriind o „țară aflată în criză” când a venit la el putere – criză economică și sanitară, marcată însă și de asaltul asupra clădirii Capitoliului,, la 6 ianuarie, „cel mai grav atac asupra democrației noastre de după războiul civil” – Joe Biden și-a afișat încrederea: „După o sute de zile, pot spune țării: America merge din nou înainte”.

Două femei în spatele președintelui, o premieră

Pentru prima dată în istoria Statelor Unite, două femei au luat loc în spatele președintelui, în câmpul camerelor de filmat: Nancy Pelosi, președinta democrată Camerei Reprezentanților, și Kamala Harris care în ianuarie a devenit prima femeie vicepreședinte a SUA. „Era și timpul”, a lansat Biden, în aplauze, chiar înainte de a-și începe discursul.

Apărătorul clasei de mijloc

Președintele democrat s-a poziționat ca un apărător al clasei de mijloc, susținând un plan masiv de investiții pentru a crea milioane de locuri de muncă pentru americanii care se simt excluși. A profitat de ocazie pentru a-l înțepa, într-o aluzie subțire voalată, pe predecesorul său Donald Trump, care s-a prezentat drept campionul „uitaților”.

„Ştiu că unii dintre voi vă întrebaţi dacă aceste locuri de muncă sunt pentru voi. Vă simţiţi abandonaţi şi uitaţi într-o economie care se schimbă rapid”.

„Permiteți-mi să vă vorbesc direct”, a adăugat el, promițând că planurile sale de investiții vor crea „milioane de locuri de muncă”. „Aproape 90% din locurile de muncă în infrastructură (planificate în planul său prezentat luna trecută) nu necesită o diplomă universitară”, a spus Biden.

Neuitând să reamintească Congresului o frază folosită de o mie de ori în campanie: „Nu Wall Street a construit această țară. Clasa de mijloc a construit această țară. Și sindicatele au construit clasa de mijloc”.

Taxarea bogaților

Planul lui Biden, care a stârnit deja furia republicanilor, este ambițios: 1.000 de miliarde de dolari în investiții, în special în educație, și 800 de miliarde de dolari în reduceri de impozite pentru clasa de mijloc. Pentru a-l finanța, democratul propune anularea reducerilor de impozite pentru cei mai bogați votate sub Donald Trump și creșterea impozitelor pe veniturile de capital pentru 0,3% dintre americanii ci mai bogați. Cu o promisiune declarată în toate tonurile: nici un american care câștigă mai puțin de 400.000 de dolari pe an (330.000 de euro) nu își va vedea taxele majorate.

Acest discurs marchează, de asemenea, începutul unei lupte dure în Congres: în timp ce planul său de 1,9 trilioane de dolari pentru a sprijini economia a eliminat obstacolul fără nici o dificultate reală, discuțiile despre planurile sale gigantice de investiții în infrastructură și educație se anunță mult mai furtunoase.

„Președintele Biden s-a prezentat în campanie ca un moderat, dar am dificultăți în a găsi până acum cea mai mică decizie care să demonstreze un sentiment de moderare”, a spus ironic senatorul republican Mitch McConnell înainte de discurs.

Succesul campaniei de vaccinare

De la tribună, președintele Biden a lăudat „progresul extraordinar” realizat în Statele Unite în ultimele luni în fața Covid-19, în special prin accelerarea intensă a ritmului de vaccinare, „unul dintre cele mai mari succese logistice” ale istoria țării.

„Mai mult de jumătate dintre adulți au primit cel puțin o injecție” și „decesele persoanelor în vârstă au scăzut cu 80%, din ianuarie”, a spus el, adăugând cu prudență: „Mai sunt multe de făcut pentru a înfrânge virusul, nu putem lăsa garda jos”.

Peste 96 de milioane de persoane, sau aproape 30% din populație, sunt considerate complet vaccinate. Și, într-o decizie încărcată de simboluri, oficialii din domeniul sănătății au anunțat marți că americanii complet vaccinați nu mai au nevoie să poarte măști în aer liber, decât în ​​mijlocul unei mulțimi.

Violența poliției

O altă temă de actualitate s-a impus în discursul prezidențial: violența poliției. Joe Biden a cerut Senatului să adopte, în luna mai, un proiect de lege vast privind reforma poliției. Textul, care prevede în special lupta împotriva imunității judiciare largi de care se bucură agenții, a fost deja adoptat în Camera Reprezentanților.

„Știu că republicanii au propriile lor idei”, a adăugat el, „trebuie să lucrăm împreună pentru a găsi un consens, să-l terminăm luna viitoare, la prima comemorare a morții lui George Floyd” , ucis de poliție la 25 mai 2020.

Mesaj pentru Mosova și Beijing

Pe plan diplomatic, Joe Biden a abordat problema delicată a Rusiei cu care Washington întreține relații critice. „I-am spus clar președintelui Putin că, dacă noi nu căutăm escaladarea, acțiunile Rusiei vor avea consecințe”, a decarat Biden, scrie Le Monde.

„Am răspuns într-un mod direct și proporțional la amestecul Rusiei în alegerile noastre și la atacurile cibernetice care vizează guvernul și afacerile noastre”, a continuat el. „Dar putem coopera atunci când este în interesul nostru reciproc ”, a adăugat el.

O tonalitate identică referitor la relațiile cu China, cu care, în egală măsură,  a asigurat că administrația sa nu „caută conflictul”, dar va fi „gata să apere interesele americane în toate domeniile”.

„În discuțiile mele cu președintele Xi Jinping , i-am spus că suntem favorabili competiției”, dar că „vom lupta împotriva practicilor comerciale neloiale” , „vom menține o prezență militară puternică în regiunea indo-Pacifică” și „ nu vom renunța la apărarea drepturilor omului”, a spus Biden.

author avatar
Tudor Borcea
256 afisari

3 COMENTARII

  1. Mos BIDoN i-ai spus lui PUTIN,si cumva s-a speriat.Nu spui nimic despre raspunsul rusilor si chinezilor.
    Apararea democratiei o minciuna cat CAPITOLIU nu e altceva decat visul SUA de a domina toata lumea din punct de vedere militar
    Si cum cei de mai sus mentionatii nu inteleg ,mos BIDON arata cu degetul spre cer.

  2. In mod sigur BIDON a uitat ce lea promis americanilor ce va face atat in tara cat si in relatiile cu RUSIA si CHINA!!!

  3. Zerodoctul se apara iar prin cenzura ,arma prostului cu creierul cat o rama.Ce spunea zerodoctul alalat ca in Romania e democratie,.Sa v-o bagati in cur.Prosti dracului.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger