AcasăȘTIRI EXTERNEBiden, dus cu balonul, nu cu preșul, de China. Republicanii: A ratat...

Biden, dus cu balonul, nu cu preșul, de China. Republicanii: A ratat ocazia de a apăra suveranitatea SUA

Biden, dus cu balonul, nu cu preșul, de China. Republicanii: A ratat ocazia de a apăra suveranitatea SUA / Foto: printscreen

Partidul Republican a acuzat duminică administrația Biden că nu a reacționat mai devreme și mai ferm la incursiunea unui balon chinezesc deasupra teritoriului american, doborât în cele din urmă, sâmbătă. China a declarat, luni, că relațiile dintre cele două țări au fost „grav afectate și deteriorate”.

Balonul Chinei, doborât deasupra teritoriului american alimentează o bătălie politică în SUA, republicanii acuzându-l pe președintele Joe Biden că nu a avut un răspuns mai rapid și mai ferm.

„Ocazie ratată” de a apăra „suveranitatea” SUA

„Ca întotdeauna, când vine vorba de securitate națională și politică externă, administrația Biden a răspuns mai întâi prea indecis, apoi prea târziu”, a atacat liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell. „Nu ar fi trebuit să permitem Republicii Populare Chineze să își bată joc de spațiul nostru aerian”, a denunțat el, într-un comunicat, calificând cazul drept o „ocazie ratată” de a apăra „suveranitatea” SUA.

Armata americană a doborât sâmbătă, în largul coastelor Carolinei de Sud, în sud-estul țării, un balon chinezesc pe care Pentagonul îl considera un balon-spion menit să culeagă informații sensibile. Incidentul a provocat o criză diplomatică între Beijing și Washington, cu anularea în ultimul moment a unei vizite în China a șefului diplomației americane, Antony Blinken.

Beijingul, care susține că a fost vorba de un balon civil, a acuzat SUA de „reacție exagerată” prin folosirea forței și a declarat că „își rezervă dreptul” de a riposta. „Acțiunile SUA au afectat și deteriorat grav eforturile și progresele ambelor părți în stabilizarea relațiilor sino-americane de la întâlnirea de la Bali” dintre președinții Joe Biden și Xi Jinping din noiembrie, a declarat luni, ministrul adjunct de Externe, Xie Feng.

Biden a declarat că miercuri a dat ordinul de a doborî balonul „cât mai repede posibil”, dar că Pentagonul a dorit să aștepte ca acesta să fie deasupra mării pentru a acționa, pentru a evita orice risc la sol.

Operațiuni de recuperare

„Doborârea balonului deasupra apei a fost nu numai cea mai sigură opțiune, ci și cea care ar maximiza informațiile adunate” prin recuperarea resturilor, a declarat duminică liderul senatorilor democrați Chuck Schumer. Acest lucru va permite „analiza tehnologiei folosite de armata chineză”, informează France 24. Operațiunile de recuperare au fost lansate sâmbătă, iar resturile balonului se întindeau pe o distanță de aproximativ 11 kilometri în ape relativ puțin adânci.

Chuck Schumer a dat asigurări că administrația Biden ia în considerare „acțiuni suplimentare împotriva Chinei” și a anunțat o ședință de informare cu ușile închise pe această temă pentru toți senatorii, la 15 februarie.  El a calificat atacurile republicanilor drept „premature” și „motivate politic” cu două zile înainte de marele discurs al lui Biden în fața Congresului privind starea Uniunii.

Dar republicanii au insistat. „Faptul că președintele a doborât balonul deasupra Atlanticului este ca și cum l-ar aborda pe fundașul de rezervă după ce meciul s-a terminat”, a deplâns republicanul Mike Turner, președintele Comisiei pentru informații din Camera Reprezentanților, duminică, la NBC. Balonulului „nu ar fi trebuit să i se permită niciodată să intre în Statele Unite și să-și îndeplinească misiunea”, a adăugat el.

Beijingul a demonstrat că poate

„De ce a durat atât de mult timp pentru a o dezvălui poporului american?”, a întrebat senatorul republican Marco Rubio, vicepreședinte al Comisiei de informații a Senatului american. Guvernul „nu a vrut să fie obligat să anuleze vizita lui (Antony) Blinken, așa că nu a vrut să vorbească despre asta”, a acuzat el. Potrivit acestuia, balonul a fost folosit de China pentru a demonstra că are „capacitatea de a face acest lucru”, fără ca SUA să poată „face ceva în acest sens”.

Fostul șef al Statului Major al SUA, Mike Mullen, întrebat la ABC dacă elemente din cadrul armatei chineze ar fi putut dori să deraieze în acest fel vizita lui Antony Blinken, a declarat: „În mod clar, cred că este cazul. El a respins versiunea chineză potrivit căreia balonul a fost deviat de la traiectoeria sa de vânt. „Nu a fost un accident, a fost ceva deliberat”, a spus el.

Balonul a intrat pentru prima dată în spațiul aerian american la 28 ianuarie, la nord de Insulele Aleutine (Alaska). Apoi a intrat în spațiul aerian canadian pe 30 ianuarie și a revenit în spațiul aerian american deasupra statului Idaho, în nord-vestul Statelor Unite, pe 31 ianuarie, adică marți. Publicul larg a aflat de existența sa abia joi, când a fost peste Montana. Apoi a continuat spre est până când a ajuns pe coasta atlantică.

„Sfidează credința să sugerezi că nu exista niciun loc între Insulele Aleutine din Alaska și coasta Carolinei unde acest balon ar fi putut fi doborât imediat fără a pune în pericol americanii sau canadienii”, a declarat McConnell.

author avatar
Tudor Borcea