Cauta

Biden, două ture la Casa Albă ?

Astăzi, Joe Biden împlinește 78 de ani. Dacă va fi reales în 2024, el va părăsi puterea în 2029 la venerabila vârstă de 86 de ani. Cu două luni înainte de sosirea sa la Casa Albă, întrebarea este deja în mintea tuturor la Washington: acest „leu al istoriei americane”, cum îl “perie” Barack Obama, va fi un președinte cu un singur mandat?

Întrebat în timpul campaniei electorale dacă ideea de a guverna timp de opt ani este unul dintre scenariile posibile, Biden a răspuns: „absolut!” În timpul unei ședințe de strângere de fonduri, el a spus că se consideră „candidat la tranziție”, o formulă care a alimentat speculațiile.  La câteva zile după victoria sa împotriva lui Donald Trump, sora sa Valerie Biden Owens, discretă în public, dar o figură cheie în cariera liderului democrat, și-a exprimat convingerea că acesta va “căuta un al doilea mandat”. Dar toate aceste răspunsuri au fost mai întâi interpretate ca dorința lui Biden de a păstra cât mai mult capital politic. A se prezenta în mod explicit ca președinte al unui singur mandat i-ar slăbi poziția și ar deschide, prea repede și în totalitate, cursa pentru succesiunea sa în cadrul Partidului Democrat.

„La naiba, oricum ești bătrân!”

De fapt, în istoria americană, președinții care au renunțat să mai candideze „încă patru ani” pentru Casa Albă sunt rari. James K. Polk, președinte din 1845 până în 1849, a militat cu promisiunea că nu va candida pentru un al doilea mandat și și-a ținut promisiunea. Dar lupta politică de atunci nu avea prea multe în comun cu cea din secolul XXI.Singura excepție din epoca modernă: Lyndon Johnson.Propulsat la președinție după asasinarea lui John F. Kennedy în 1963, el a fost ales pe scară largă în 1964 împotriva republicanului Barry Goldwater, dar anunțase în martie 1968 că nu va mai candida – prins de frământările războiului din Vietnam și confruntat cu prăbușirea aripii progresiste a partidului său, el a fost convins că se îndreaptă spre înfrângere.

„Al doilea mandat îi conferă unui președinte un sentiment de legitimitate. Poate fi, de asemenea, o oportunitate de a lansa inițiative politice dificile fără presiune electorală”, a declarat pentru AFP istoricul Julian Zelizer, profesor la Universitatea Princeton. Joe Biden, care uneori a apărut  slăbit și cu pierderi de memorie în timpul campaniei, o știe: se află într-o poziție singulară. În toamna anului 2018, când încă nu-și anunțase candidatura, recunoscuse că vârsta era „o întrebare absolut legitimă”. “Cred că este destul de normal ca oamenii să se uite la mine și să spună, dacă vreau să candidez: la naiba, oricum ești bătrân”, a comentat el la o adunare din Michigan. Chiar dacă Biden susține că nu și-a pierdut  nimic din energia și capacitățile sale intelectuale, un lucru este sigur: de la preluarea funcției pe 20 ianuarie, adversarii săi republicani, dar și cei din tabăra democrată, vor fi atenți la comentariile sale cu privire la acest subiect. Și vor urmări cel mai mic semn al unei posibile pensionări politice a celui care va deveni, în 2022, primul președinte octogenar din istoria americană.

Ultimele stiri

  • „Casa Iubirii” – televiziunea românească în cea mai jenantă formă de existență
  • Alege ce citești
  • China umbrește strălucirea diamantelor naturale
  • Bufonul de la ANPC, cu papion și live-uri pe TikTok, tras pe dreapta
  • Sistemul de pensii, praf și pulbere. Sume uriașe încasate necuvenit și venituri ciuntite din pix
  • Împrumuturi pe baza criptomonedelor? Planul JP Morgan Chase
  • Ucraina riscă să devină pentru Trump ce a fost Afganistanul pentru Biden
  • Toni Kroos recunoaște: “N-am fost niciodată fan Real”
  • Bogdan Hossu, lider Cartel Alfa: Bolojan trebuie să schimbe măsurile, altfel avem grevă generală în septembrie
  • Realitatea din teatru de operații ucrainian (drone rusești și rachete Patriot)
  • Exit mobile version