AcasăȘTIRI EXTERNEBiden dă înapoi în fața lui Putin. SUA renunță să mai trimită...

Biden dă înapoi în fața lui Putin. SUA renunță să mai trimită două distrugătoare în Marea Neagră

Biden dă înapoi în fața lui Putin. SUA renunță să mai trimită două distrugătoare în Marea Neagră

Statele Unite au renunțat la desfășurarea a două nave de război (distrugătoare), săptămâna aceasta, în Marea Neagră prin strâmtorile turcești, în mijlocul tensiunilor dintre Ucraina și Rusia, au declarat oficialii turci și mass-media din această țară. Surse diplomatice turcești au declarat că trecerea, planificată miercuri a unei prime nave americane, nu a avut loc.

Și potrivit agenției de știri de stat Anadolu, care citează alți oficiali turci, trecerea navelor programată miercuri și joi a fost anulată iar Ankara nu a fost informată cu privire la o posibilă amânare a acestei desfășurări.

Autoritățile turcești au anunțat săptămâna trecută că au fost notificate de Statele Unite cu privire la trecerea, pe 14 și 15 aprilie, a două nave de război prin Strâmtorile Dardanele și Bosforul spre Marea Neagră.

Convenția de la Montreux din 1936, care reglementează traficul în strâmtorile turcești, obligă țările care nu se învecinează cu Marea Neagră să anunțe cu 15 zile înainte trecerea navelor lor.

Anunțul desfășurării navelor SUA a venit pe fondul creșterii tensiunilor dintre Rusia și Ucraina și decizia de a trimite nave de război în Marea Neagră a fost privită ca un semn al sprijinului Washingtonului pentru Kiev.

Anularea acestei deplasări anunțată de turci vine a doua zi după o conversație telefonică între președintele american Joe Biden și omologul său rus Vladimir Putin.

În cadrul acestei discuții, Joe Biden i-a propus lui Vladimir Putin să se întâlnească într-o țară terță și i-a cerut președintelui rus să „reducă tensiunile” în Ucraina, potrivit Casei Albe.

Preocupările țărilor occidentale au crescut în ultimele zile cu privire la acumularea maivă de trupe rusești la granița ucraineană și în Crimeea, teritoriu anexat de Moscova în 2014. Aceste desfășurări de trupe au loc pe fondul unor incidente reînnoite între forțele Kievului și separatiștii proruși din estul Ucrainei.

Biden și Merkel, cu jalba la Putin să reducă trupele de la frontiera cu Ucraina

Președintele SUA, Joe Biden, și cancelarul german Angela Merkel au convenit miercuri, într-o convorbire teleonică,  să solicite Rusiei să reducă trupele la granița ucraineană, pe măsură ce situația de pe teren escaladează.

„Dezescaladarea” este și obiectivul demersului celor doi șefi de stat, a declarat purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel.

Casa Albă a informat că Biden și Putin „și-au exprimat îngrijorarea cu privire la acumularea trupelor rusești la granițele Ucrainei și în Crimeea ocupată și și-au reafirmat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.

Tot miercuri, ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a acuzat Rusia de „provocare” în cazul Ucrainei și a indicat că situația este monitorizată „cu îngrijorare” . „Vom face totul pentru a ne asigura că lucrurile nu degenerează”, a adăugat ea, salutând Kievul pentru reacția sa până acum „măsurată”.

Până la 25.000 de militari în Crimeea și la frontiera ucraineană

În cadrul unei reuniuni a OSCE (Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa), reprezentantul SUA a indicat că Rusia a desfășurat 15.000-25.000 de militari în Crimeea și la frontiera cu Ucraina.

Miniștrii Apărării din cele treizeci de țări membre NATO au abordat, miercuri, în cadrul unei întâlniri prin videoconferință, cu șeful diplomației americane, Antony Blinken, care a venit în special la sediul Alianței din Bruxelles, subiectul tensiunilor cu Rusia în Ucraina, scrie Le Monde.

Relațiile dintre Moscova și Washington sunt la un nivel minim istoric, afectate de dezacorduri cu privire la o serie de probleme, din Ucraina până în Siria, acuzații de ingerință electorală, spionaj și atacuri cibernetice.

author avatar
Tudor Borcea
395 afisari

1 COMENTARIU

  1. DA! Putin e….. Putin orice ar zice .unii ”
    Dupa mine e cel mai tare pe plan militar sa fie clar. Si asta o recunosc si altii…………
    PS
    ce sa caute americanii in Marea Neagra ? Or fi venit la pescuit, sau ce?
    Ce ar zice americanii daca Rusia ar face asemenea manevre militare impreuna cu CUBA la cateva mile de SUA? ha?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger