AcasăȘTIRI EXTERNEBiden cere Europei să renunțe și la aluminiul importat din Rusia! Ce...

Biden cere Europei să renunțe și la aluminiul importat din Rusia! Ce industrii sunt impinse spre faliment

Biden cere Europei să renunțe și la aluminiul importat din Rusia! Ce industrii sunt impinse spre faliment / Foto: printscreen

Administrația Joe Biden ia în calcul restricționarea importurilor de aluminiu din Rusia, ca răspuns la escaladarea militară a Moscovei în Ucraina.

O interdicție completă a SUA asupra aluminiului rusesc amenință să bulverseze o piață globală care se confruntă deja cu multiple întreruperi, punând în centrul atenției modul în care China ar putea umple orice deficit de aprovizionare.

Rusia, al doilea mare furnizor mondial de aluminiu, după China

Măsurile s-ar adăuga la un an tumultuos de oscilații ale prețurilor, schimbări ale ofertei și turbulențe ale cererii în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

„Într-un scenariu de sancțiuni împotriva aluminiului rusesc, piața occidentală a aluminiului ar fi expusă la o restricție extremă”, a scris Goldman Sachs Group Inc. într-o notă trimisă prin e-mail. Prețurile ar crește mult mai mult, iar China ar exporta mai mult aluminiu semiprelucrat, au scris analiștii băncii, între care Nicholas Snowdon, scrie Bloomberg.

Sancțiunile împotriva gigantului rus United Co. Rusal International PJSC ar fi cea mai consecventă dintre opțiunile luate în considerare, care includ și o interdicție de import din partea SUA sau tarife punitive asupra livrărilor rusești. Rusia este al doilea mare furnizor mondial de aluminiu, după China.

Prețul aluminiului a atins un nivel record în martie, imediat după atacul Rusiei în Ucraina, dar a scăzut, deoarece aluminiul rusesc a continuat să vină în mare parte pe piețele globale. Criza energetică din Europa a afectat, de asemenea, cererea și a închis fabricile, în timp ce Bursa de Metale din Londra a deschis separat discuții privind interzicerea aluminiului rusesc.

Scenariul cel mai pesimist

„Cel mai rău scenariu este că Europa și SUA vor bloca aluminiul rusesc”, a scris într-o notă trimisă prin e-mail Institutul Chaos Ternary Research din Shanghai. „Aluminiul rusesc blocat va veni cel mai probabil în China, India și în alte părți, urmat de exporturile de produse din aluminiu ale Chinei în Europa și SUA pentru a umple golul”.

China este, de departe, atât cel mai mare producător, cât și cel mai mare consumator de aluminiu din lume. În cadrul unei reconfigurări a fluxurilor comerciale, metalul provenit din Rusia ar putea fi utilizat de industriile sale interne, iar China ar putea apoi să stimuleze vânzările în străinătate ale propriului aluminiu de-a lungul rutelor sale de export bine stabilite.

Un precedent în care Casa Albă a dat înapoi

Există un precedent în ceea ce privește restricțiile impuse Rusal. În 2018, SUA au impus sancțiuni asupra companiei pe măsură ce relațiile cu Rusia s-au deteriorat, declanșând atât de multe turbulențe pe piață încât măsurile au fost anulate la începutul anului 2019. La acea vreme, au existat, de asemenea, multe speculații cu privire la posibilitatea ca aluminiul rusesc să ajungă în China, iar fondatorul miliardar al Rusal, Oleg Deripaska, chiar a vizitat Beijingul pentru a discuta despre cooperare.

„În cele din urmă, China va expedia aluminiu primar la preț redus din Rusia, apoi va exporta produse din aluminiu în vest”, a declarat Wei Lai, analist la TF Futures din Shanghai. Exporturile de aluminiu ale Chinei au atins deja niveluri record în luna mai a acestui an, pe fondul unei încetiniri a cererii interne. Joi, aluminiul a scăzut cu 1%, la 2.282 de dolari pe tonă la LME, după ce a înregistrat una dintre cele mai mari creșteri înregistrate în urma raportului despre discuțiile de la Casa Albă. Acțiunile Rusal din Hong Kong au scăzut cu până la 8,1%.

author avatar
Tudor Borcea