AcasăȘTIRI EXTERNEBiden avertizează cu privire la „Armaghedonul nuclear”/ „Putin nu glumește”

Biden avertizează cu privire la „Armaghedonul nuclear”/ „Putin nu glumește”

Biden avertizează cu privire la „Armaghedonul nuclear”/ „Putin nu glumește” / Foto: Facebook

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat joi că amenințările Rusiei de a folosi arme nucleare în conflictul din Ucraina pun lumea în fața riscului unei „apocalipse”, pentru prima dată de la criza rachetelor din Cuba, în plin Război Rece.

„Nu ne-am mai confruntat cu perspectiva Armaghedonului de la Kennedy și criza rachetelor din Cuba” din 1962, a avertizat liderul de la Casa Albă la o strângere de fonduri la New York, unde a afirmat că omologul său rus Vladimir Putin „nu glumește” când face aceste amenințări.

Putin a avertizat deja: „Nu este o cacealma”

„Există, pentru prima dată de la criza rachetelor din Cuba, o amenințare directă cu utilizarea armelor nucleare dacă lucrurile continuă să meargă așa cum merg”, a declarat președintele american.

În fața unei rezistențe ucrainene dure, alimentate de ajutorul militar occidental, Vladimir Putin a făcut o referire la bomba atomică într-un discurs televizat la 21 septembrie.

El a declarat că este pregătit să folosească „toate mijloacele” din arsenalul său împotriva Occidentului, pe care l-a acuzat că vrea să „distrugă” Rusia. „Nu este o cacealma”, a spus el.

Potrivit experților, astfel de atacuri ar folosi probabil arme nucleare tactice – mai mici ca încărcătură explozivă decât o armă nucleară strategică. Dar Joe Biden a avertizat că până și un atac nuclear tactic ar risca să declanșeze o conflagrație mai amplă, scrie 20 Minutes.

„Nu cred că se poate folosi cu ușurință o armă nucleară tactică fără să se ajungă la o apocalipsă”, a spus el. Vladimir Putin „nu glumește când vorbește despre potențiala utilizare a armelor nucleare tactice sau a armelor biologice sau chimice, deoarece armata sa, s-ar putea spune, este foarte neperformantă”, a declarat președintele american.

Între 14 și 28 octombrie 1962, criza rachetelor Uniunii Sovietice din Cuba, care au fost detectate de Statele Unite, a zguduit lumea și a stârnit temerile unui război nuclear.

author avatar
Tudor Borcea