AcasăȘTIRI EXTERNEBiden umblă la Amendamentul 2. Ce vrea să facă el, niciun alt...

Biden umblă la Amendamentul 2. Ce vrea să facă el, niciun alt președinte nu a mai îndrăznit!

Biden atacă armele de foc în țara pistolarilor

Cu o creștere de 30% a omuciderilor în marile orașe din toată țara, 2020 a fost unul dintre cei mai negri ani dintr-un sfert de secol. Și cele mai recente date arată că această tendință nu scutește niciun oraș: mare sau mic, democrat sau republican.

O „rușine națională”. Așa a descris Joe Biden violența cu arme de foc  în Statele Unite, în aprilie. Miercuri, 23 iunie, președintele SUA a prezentat noi măsuri pentru a încerca să limiteze traficul de arme de foc, pe fondul criminalității crescute.

De la Casa Albă, Joe Biden a denunțat o „epidemie” de violență armată cu care SUA s-a confruntat „de prea mult timp” și care s-a „înrăutățit” de la începutul pandemiei Covid-19. Astfel că președintele american vrea să atace problema înființând cinci unități însărcinate cu combaterea traficului cu arme.

Aceste unități se vor focaliza pe New York, Chicago, Los Angeles, San Francisco și Washington, care au înregistrat o creștere accentuată a omuciderilor de un an și jumătate.

Spre o revizuire al celui de-al doilea Amendament?

Reunind procurori federali, ofițeri de poliție specializați și actori locali, aceste unități vor ancheta și dezmembra rețelele care aduc „arme criminale în comunitățile noastre, cu consecințe tragice”, potrivit ministrului Justiției, Merrick Garland, scrie Le Point.

Președintele democrat a revenit, de asemenea, asupra celui de-al doilea Amendament al Constituției, care prevede că „dreptul poporului de a deține și de a purta arme” nu poate fi încălcat.

„A existat întotdeauna posibilitatea de a limita tipurile de arme care pot fi folosite”, a spus șeful statului, ca răspuns celor care refuză orice formă de supraveghere.

Joe Biden știe însă că se joacă cu focul punând în discuție dreptul americanilor de a deține arme, într-o țară istoric ancorată în cultura armelor de foc, sub puternicul lobby al National Rifle Association. Chestiunea armelor de foc este un subiect politic sensibil în SUA iar majoritatea politicienilor și candidaților sunt foarte atenți să nu deranjeze grupurile de interese din jurul armelor de foc.

Congresul este foarte divizat pe această temă și refuză să legifereze restricții la cel de-al doilea Amendament. Așa cum a observat anterior Barack Obama, Joe Biden știe că are un spațiu de manevră foarte limitat în această privință. „Nu-mi pierd niciodată speranța”, a spus el, întrebat cu privire la lipsa progresului legislativ. „Să arătăm lumii și pe noi înșine că democrația funcționează. Putem face acest lucru și salvăm vieți.

Deja la începutul lunii aprilie, Joe Biden semnase șase decrete, oricât de limitate ar fi. Una dintre aceste măsuri a vizat combaterea armelor fantomă, care sunt fabricate manual, uneori cu o imprimantă 3D și nu au un număr de serie.

#BidenCrimeCrisis

Dezbaterile amare din Congres sunt de așteptat să continue. Dar la cinci luni după ce Joe Biden a venit la putere, republicanii, care până acum s-au străduit să găsească un unghi de atac împotriva președintelui democrat, par hotărâți să bată fierul pe statisticile criminalității, scrie AFP.

Pentru oficialul ales din Carolina de Nord, Richard Hudson, discursul lui Joe Biden nu va schimba nimic. „Apelurile la reducerea fondurilor poliției au dus la o creștere periculoasă a criminalității. Răspunsul președintelui Biden: să propună chiar noi restricții privind armele, care-i afectează doar pe cetățenii care respectă legea”, a scris el pe Twitter.

„Mai degrabă decât încadrarea armelor trebuie să ne sprijinim poliția”, a adăugat el, cu hashtagul #BidenCrimeCrisis.

„Conceptul de bază pe care democrații nu par să-l înțeleagă: infractorii nu respectă legile cu privire la arme”, a ironizat colegul său Andy Biggs.

 

author avatar
Tudor Borcea