AcasăȘTIRI EXTERNEBiden aruncă cu bani, republicanii strigă „inflație”

Biden aruncă cu bani, republicanii strigă „inflație”

Administrația Biden a dat recent câteva sfaturi companiilor care nu reușesc să găsească lucrători: oferiți-le mai mulți bani.

Creșterea salariilor ajunge la promisiunea centrală a lui Joe Biden de a îmbunătăți viața americanilor și de  a restabili avantajul competitiv al țării în lume.

Republicanii spun că  politicile președintelui au eliberat deja “un torent de inflație” care va afecta economia.

Consilierul economic al Casei Albe, Jared Bernstein, a declarat că obiectivul este „să înaintăm o recuperare robustă, care să ofere oportunități bune de angajare”.

Rezerva Federală(Fed) a raportat în această lună că a existat o creștere de 26% față de anul trecut  în așteptările salariale. Salariul  mediu anual  pentru un nou loc de muncă este de 61.483 USD, în creștere cu peste 12.700 dolari.

Deschiderea acestui robinet cu bani alimentează frica de inflație. Echipa Biden vede creșterea de 0,8% de la o lună la alta a prețurilor de consum ca fiind “temporară”, dar analiștii economici subliniază că riscul inflației este real.

Tăiați beneficiile și impozitele

Cu toate acestea, americanii care au suportat un an de pierderi de locuri de muncă, închiderea afacerilor și distanțarea socială, nu mai vor să accepte salarii mici.

În plus, republicanii spun că  decizia lui Biden de a acorda o sumă suplimentară de 300 USD pe săptămână în beneficiile de șomaj și cheltuielile din pachetul său de ajutorare afectează economia.

De regulă, presiunile salariale se dezvoltă în general atunci când rata șomajului este scăzută. Dar  în SUA este de 6,1%, iar țara este cu 8,2 milioane de locuri de muncă sub nivelurile sale pre-pandemice.

Diferența de această dată este că guvernul a cheltuit 6 trilioane de dolari  anul trecut, inclusiv pachete de ajutor aprobate de președintele Donald Trump, pentru a reduce la minimum daunele economice cauzate de pandemie.

Pachetul de ajutor propriu al lui Biden – 1,9 trilioane de dolari și cel puțin 3,5 trilioane în cheltuieli suplimentare – a fost orientat către contribuția la creșterea salariilor, cu beneficii de șomaj sporite, noi plăți lunare către părinți, ajutoare pentru restaurante și turism și bani pentru guvernele locale pentru a crește salariile lucrătorilor esențiali.

“Navigăm pe ape riscante”, spune Tyler Goodspeed,  consilier economic în administrația Trump, în prezent membru la Hoover Institution. „Nu am avut niciodată o recesiune ca aceasta. Nu am avut niciodată o recuperare ca aceasta ”.

Goodspeed a declarat pentru Associated Press că cea mai bună modalitate de a crește salariile este de a reduce rata șomajului mai aproape de nivelul său pre-pandemic de 3,5%, care ar determina apoi angajatorii să plătească mai mult.

Pentru republicani, cheia este reducerea la minimum a impozitelor și a altor bariere pentru angajatori, astfel încât costurile de funcționare mai mici să îi determine să investească și să angajeze.

Există 23 de state – toate cu guvernatori republicani – care intenționează să blocheze beneficiile federale, sub convingerea că pierderea de venituri va determina oamenii să își asume locuri de muncă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor