AcasăȘTIRI EXTERNEBiden a semnat ordinul de atac! Trupele americane vor ajunge aici în...

Biden a semnat ordinul de atac! Trupele americane vor ajunge aici în cel mai scurt timp! – VIDEO

Într-o scrisoare adresată Congresului la începutul acestei săptămâni, președintele Joe Biden a confirmat că SUA au desfășurat trupe în Yemen cu scopul de a lupta împotriva grupurilor extremiste și de a continua sprijinul militar pentru coaliția condusă de Arabia Saudită.

„Un număr de militari americani sunt desfășurați în Yemen”, a declarat președintele american, „pentru a desfășura operațiuni împotriva Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQAP) și ISIS, precum și pentru a oferi consiliere și informații militare coaliției conduse de Arabia Saudită”.

„Protejarea intereselor SUA” în regiune

Potrivit scrisorii lui Biden, armata americană va continua să colaboreze „îndeaproape” cu „forțele regionale partenere” în operațiunile lor împotriva Ansar Allah (gruparea rebelilor Houthi).

Scrisoarea adaugă că prezența militară americană în Yemen este „pentru a proteja interesele SUA prin furnizarea de capacități de apărare antiaeriană și antirachetă și pentru a sprijini operarea avioanelor militare ale Statelor Unite”, dar a subliniat că rolul SUA în această țară este „non-combatant” și are „scopuri defensive”, informează The Cradle.

Deși Biden a promis anterior că va pune capăt sprijinului ofensiv pentru coaliția condusă de Arabia Saudită, pe fondul criticilor tot mai numeroase din Congres cu privire la rolul Washingtonului în războiul brutal din Yemen, scrisoarea confirmă sprijinul continuu al Casei Albe pentru Arabia Saudită și aliații săi.

Uciderea civililor, cu arme americane

De la începutul războiului, Washingtonul a oferit sprijin militar, de informații și logistic direct coaliției conduse de Arabia Saudită. Potrivit unui raport al U.S. Government Accountability Office (GAO), atât departamentul de Stat, cât și cel al Apărării au închis ochii la uciderea civililor din Yemen de către coaliție.

În special, raportul evidențiază faptul că cele mai ucigătoare atacuri ale coaliției conduse de Arabia Saudită în Yemen au fost efectuate prin utilizarea de avioane de luptă și muniții furnizate și întreținute de companii americane, cu aprobarea Departamentului de Stat și a Pentagonului.

Potrivit ONU, războiul din Yemen a ucis cel puțin 233.000 de persoane în mod direct și indirect, din cauza creșterii prevalenței bolilor ca urmare a atacurilor asupra unităților sanitare și a penuriei generalizate de alimente.

Înainte de a intra în funcție, Biden a promis că va pune capăt sprijinului SUA pentru coaliția condusă de Arabia Saudită, dar după alegerea sa, și-a renegat promisiunile și a continuat aceleași politici din epoca Trump care au permis atacurile brutale asupra populației din Yemen.

author avatar
Tudor Borcea