AcasăȘTIRI EXTERNEBerlusconi redevine un broker de putere

Berlusconi redevine un broker de putere

Silvio Berlusconi nu s-a întors la o funcție publică, după o condamnare pentru fraudă fiscală, și a fost înlăturat ca lider al unei coaliții de dreapta de Matteo Salvini în 2018. Apoi a fost internat în spital cu COVID-19 în septembrie. Sprijinul pentru partidul său, Forza Italia, s-a înjumătățit de la ultimele alegeri, la doar 7%. De trei ori premier și actual europarlamentar, Berlusconi a sfidat din nou așteptările, revenind în centrul scenei politice și poziționându-se ca un broker de putere în timp ce își apără  vastele interese comerciale.

Și o face susținând bugetul fragilului guvern italian – o coaliție formată  din Partidul Democrat și Mișcarea 5 Stele. Prin această mișcare, Berlusconi pretinde că acționează în interesul național, după apelurile președintelui Sergio Mattarella pentru dialog și unitate. „Am pus întotdeauna interesul țării înaintea intereselor partidului”, a spus “Il Cavaliere” într-un interviu acordat ziarului familiei sale, Il Giornale. “Dacă acest guvern acceptă două sau trei dintre propunerile noastre, în principal propunerile de sprijinire a lucrătorilor independenți și înghețarea impozitelor, vom aproba bugetul”, afirmă  un consilier apropiat a lui Berlusconi, citat de Politico. Ministrul economiei, Roberto Gualtieri, din Partidul Democrat, a declarat că guvernul sprijină propunerile Forza Italia și a descris disponibilitatea lui Berlusconi de a colabora ca fiind „pozitivă”.  Dar Berlusconi nu este un om care să ofere ceva degeaba.

Totul se rezumă la interese

Drept răspuns, coaliția de guvernare a susținut salvarea companiei  Mediaset, condusă de Berlusconi, introducând legislația care o protejează de eforturile de preluare ale conglomeratului francez Vivendi.  Francezii dețin  29% din Mediaset, precum și 24% din fostul monopol telefonic Telecom Italia. Noua legislație ar impune ca organul de supraveghere al comunicațiilor din Italia să investigheze până la șase luni companiile care operează în sectoarele telecomunicațiilor și mass-media.  Amendamentul, supranumit “Salvați Mediaset”, a fost propus de ministrul dezvoltării economice, Stefano  Patuanelii (Mișcarea 5 Stele), care a negat că au existat presiuni din tabăra lui Berlusconi. Nu l-a crezut nimeni, cu atât mai puțin Liga lui Salvini, acuzându-l pe Berlusconi că a “abandonat opoziția” pentru a-și proteja interesele comerciale.  “Sprijinirea coaliției oferă o oportunitate pentru câștigurile politice ale lui Berlusconi, precum și avantaje în afaceri. El poate lua creditul subvențiilor pentru lucrătorii independenți și poate obține sprijinul lor politic. De asemenea, mișcarea le amintește în mod util partenerilor săi din partea dreaptă (în alianța de opoziție) că aceștia mai au nevoie de el pentru a menține un apel larg către democrați”, spune Francesco Clementi, profesor în departamentul de științe politice de la Universitatea din Perugia. Schimbarea lui Berlusconi a alimentat discuțiile cu privire la faptul dacă Forza Italia ar putea face parte dintr-o majoritate guvernamentală extinsă – inacceptabil pentru Mișcarea 5Stele care, prin vocea deputatei Barbara Lezzi, susține că este „periculos” să-l trateze pe Berlusconi ca pe un partener, deoarece are o experiență de neîncredere în parteneriatele politice și nu  urmărește decât interesele imperiului său financiar. Votul final asupra bugetului va avea loc probabil la sfârșitul lui decembrie, însă spijinul lui Berlusconi pentru guvern indică direcția aderării partidului său la coaliție. O astfel de coaliție ar putea fi decisivă în alegerea următorului președinte(februarie 2022), dar, paradoxal și ironic pentru o “forță perturbatoare” ca Berlusconi,  și  în menținerea Italiei la distanță de aripa dreaptă și mai aproape de poziția Europei și NATO.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
240 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger