AcasăȘTIRI EXTERNEBerlusconi provoacă prima fisură în coaliția lui Meloni. Scandal la votul pentru...

Berlusconi provoacă prima fisură în coaliția lui Meloni. Scandal la votul pentru președintele Senatului

giorgia meloniBerlusconi provoacă prima fisură în coaliția lui Meloni. Scandal la votul pentru președintele Senatului

Giorgia Meloni a reușit joi să-și prezintă candidatul la președinția Senatului, dar voturile câștigătoare au venit din partea opoziției de stânga și nu din propria coaliție.

Parlamentul italian s-a întrunit joi pentru prima dată de la alegerile generale din 25 septembrie, câștigate de coaliția de centru-dreapta condusă de liderul Fratelli d’Italia, Giorgia Meloni, care probabil va deveni următorul prim-ministru italian.

Forza Italia își arată dinții

Camera și Senatul s-au întrunit pentru a-și alege președinții, pas necesar pentru a trece la formarea guvernului. Noul președinte al Senatului este Ignazio La Russa de la Fratelli d’Italia, care a obținut 116 voturi în camera superioară cu 200 de locuri. Dar votul a scos la iveală fragilitatea coaliției majorității de centru-dreapta și a opoziției de centru-stânga.

Forza Italia, cu excepția liderului Silvio Berlusconi și a unui alt senator, s-a abținut de la vot după ce Meloni a respins candidații propuși de Berlusconi pentru a deveni miniștri. Analistul politic Luigi Di Gregorio a declarat pentru EURACTIV Italia că instabilitatea coaliției de centru-dreapta demonstrată în Senat este rezultatul încercării Forza Italia de a obține poziții strategice în cadrul următorului guvern.

Cu toate acestea, partidul lui Silvio Berlusconi, care a obținut aproximativ 8% la ultimele alegeri, nu are niciun beneficiu să părăsească coaliția și să piardă șansa de a guverna. Înainte de vot, Berlusconi ar fi avut o ceartă aprinsă cu noul președinte ales al Senatului, dar apoi s-a declarat „fericit” de rezultatul votului și a negat orice conflict: „Colaborăm loial și în deplin acord pentru a oferi țării noastre un cadru instituțional stabil și un guvern puternic și coeziv”.

Guvernul, instalat vinerea viitoare

Cu toate acestea, senatorii opoziției au votat pentru La Russa pentru a compensa dezertările de la Forza Italia. Voturile suplimentare au venit probabil de la Al Treilea Pol, care este format din Viva Itali al lui Matteo Renzi și Azione a lui Carlo Calenda, ambii membri ai Renew Europe în Parlamentul European. Al Treilea Pol, reprezentat de nouă senatori, neagă că a votat cu coaliția.

Președintele Mișcării Cinci Stele, Giuseppe Conte, a declarat că grupul său din Senat a fost unit și a negat că a contribuit la alegerea noului președinte al Senatului. Potrivit lui Di Gregorio, acest episod îngrijorător nu ar trebui repetat la votul de vineri pentru alegerea președintelui camerei inferioare.

Odată încheiat acest al doilea vot, de luni, președintele Republicii, Sergio Mattarella, va putea începe consultările, iar dacă Meloni va prezenta o echipă de miniștri unită, guvernul ar putea fi pe picioare până vinerea viitoare (21 Octombrie).

author avatar
Andreea Vlad