AcasăȘTIRI EXTERNEBerlusconi nu se lasă: candidează la președinția Italiei

Berlusconi nu se lasă: candidează la președinția Italiei

În ciuda problemelor de sănătate, a scandalurilor sexuale şi a vârstei înaintate (85 de ani), Silvio Berlusconi vrea să îşi ţină promisiunea făcută mamei sale: că într-o bună zi va ajunge preşedintele Italiei.

Parlamentul de la Roma va alege un nou şef al statului la începutul anului viitor, iar Berlusconi este primul care s-a înscris în cursă, deşi deocamdată nu există candidaturi oficiale, notează Reuters.

„M-am întâlnit cu el de două ori în ultimele două săptămâni şi era foarte înflăcărat”, a declarat sub rezerva anonimatului un deputat din Forza Italia, partidul lui Berlusconi.

Poreclit în zilele lui de glorie „Il Cavaliere”, miliardar și mogul de presă, Berlusconi se promovează cu același entuziasm care l-a dus la trei victorii în alegerile parlamentare, devenind cel mai longeviv prim-ministru al Italiei.

Cu toate acestea, el rămâne o figură controversată: i-a fost exclus temporar accesul la funcţii publice după o condamnare pentru fraudă fiscală, în 2013.

Este încă judecat pentru mituirea unor martori într-un dosar de prostituţie a unor minore, legat de petrecerile sale de acum peste un deceniu, celebrele “Bunga Bunga.”

Observatorii politici sunt de părere că va fi greu pentru o astfel de personalitate să întrunească sprijinul necesar.

Preşedintele Italiei are rolul de a rezolva probleme şi de a debloca situaţii care privesc guvernul, aşa cum a trebuit să facă de multe ori actualul şef al statului, Sergio Mattarella.

În plus, există un consens al tuturor partidelor pentru coaliţia de unitate naţională a premierului Mario Draghi, creată în contextul luptei împotriva pandemiei și continuarea redresării economice.

Enrico Letta, liderul Partidului Democrat, de centru stânga, a exclus deja să-l sprijine pe Berlusconi, afirmând că alegerea preşedintelui „trebuie să se bazeze pe o mare majoritate, altfel guvernul se va destrăma imediat”.

În ciuda acestor obstacole, Silvio Berlusconi îşi continuă campania neoficială, prezentându-se ca un “bărbat de stat cu experienţă în politica europeană”.

„Cred că Silvio Berlusconi poate fi util ţării. Nu voi renunţa şi voi face ceea ce are nevoie ţara mea”, a declarat el în octombrie când a fost întrebat despre perspectivele sale prezidențiale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor