Mario Draghi alias „Eccellente Mario” sau “Super Mario” a reușit în opt luni să-și pună amprenta într-o țară puternic lovită de criza Covid.Creșterea economică este aici, populiștii au fost măturați din marile orașe la ultimele alegeri municipale și imaginea Italiei s-a schimbat cu partenerii săi economici.
Este „efectul Draghi”, potrivit multor observatori italieni, sedusi de competenta fostului presedinte al BCE, salvator al euro. A reușit chiar să generalizeze permisul sanitar, fără a-i scoate pe italieni în stradă.
Echipa “Dracon”
Mario Draghi apare din ce în ce mai mult ca omul care contează în Europa, după plecarea Angelei Merkel. Relația sa din ce în ce mai sofisticată cu președintele francez Emmanuel Macron îi determină pe unii analiști să vorbească de o echipă “Dracon”, pentru a da un nou impuls Europei post-Covid.
La 74 de ani, Draghi și-a îndeplinit contractul, în timp ce Italia va fi unul dintre principalii beneficiari ai planului de redresare: ajutoare de 191 de miliarde de euro repartizate pe șase ani.
O provocare majoră rămâne acum: să reziste într-o republică cunoscută pentru instabilitatea sa politică. În fruntea unei largi coaliții și a unui guvern de experți, Eccelente Mario intenționează să urmeze calea reformelor în Italia, dar îl pândesc adversarii.
Lingușeala lui Berlusconi
„Prim-ministrul lucrează bine”, a spus Silvio Berlusconi la începutul acestei săptămâni, „dar știm că unitatea națiunii este temporară”. Liderul Forza Italia “speră” că Draghi va rămâne în funcție până la sfârșitul mandatului său în 2023, mai degrabă decât să preia funcția de președinte, un scenariu posibil anul viitor.
Berlusconi,”Il Cavaliere”, este probabil cel mai viclean politician pe care l-a văzut Italia și, la 85 de ani, râvnește el însuși postul de premier – ba chiar de președinte – ca un final logic al carierei sale de 30 de ani în politică.
Dar președintele Sergio Mattarela are ultimul cuvânt în numirea unui prim-ministru, responsabilitate care s-a dovedit esențială pentru țară de mai multe ori. Mattarella s-ar putea înscrie din punct de vedere tehnic pentru un al doilea mandat în 2022, dar obervatorii îl văd părăsind opulentul palat prezidențial Quirinale din Roma. În preferințele italienilor conduce Mattarela, urmat de Draghi și Berlusconi.
Așadar, lingușirea poate fi ultima carte pe care Berlusconi trebuie să o joace ca o mișcare de promovare. „Mă simt bine”, a spus fostul premier pentru Il Giornale, un cotidian din Milano deținut de familia sa. „Am ținut chiar și o dietă.”
Lacheii Draghi si Jacota inte ei.Corb la corb nu-si scoate ochii.
Draghi e la fel de iubit in Italia precum cîțu,orban la noi. Iar Matarella președintili e johannis 2! numa ca e mai batrîn are peste 80 de ani.Cum va explicati ca partidele vechi de peste 150 de ani italiene ,conservatoare, liberale au disparut? O fi de vina campania ,,antimafia”, cum la noi a fost anticorapșăn?.Azi au partidul tradator al lu Bepe Grillo, al lui Salvini naționalist parca la Lega, al lui Berlusconi Forza Italia.Iar Draghi e un neales pus tot de la Bruxelles legendat ca finanțist,de fapt el fiind executant al elitei nealese bruxelleze satanice.