AcasăȘTIRI EXTERNEBerlinezii votează pentru exproprierea unor mari dezvoltatori imobiliari

Berlinezii votează pentru exproprierea unor mari dezvoltatori imobiliari

Berlinezii votează pentru exproprierea unor mari dezvoltatori imobiliari

Locuitorii din Berlin au aprobat principiul exproprierii unor mari dezvoltatori imobiliari precum Vonovia VNAn.DE și Deutsche Wohnen DWNG.DE pentru a contribui la scăderea chiriilor la locuințe în capitala Germaniei, arată luni, 27 septembrie, rezultatele unui referendum organizat cu o zi înainte.

Aproximativ 56% dintre alegătorii din Berlin au votat pentru această măsură, care constă în exproprierea grupurilor care dețin mai mult de 3.000 de locuințee și 39% împotrivă, în timpul acestei consultări organizate împreună cu alegerile municipale și federale.

240.000 de apartamente

Votul a fost consultativ, dar mișcarea la originea acestui referendum, care speră să vadă primăria recuperând în jur de 240.000 de locuințe, a solicitat autorităților municipale să pregătească un text care să reflecte voința exprimată de berlinezi.

„Ignorarea referendumului ar fi un scandal politic. Nu vom renunța până nu se va implementa socializarea grupurilor imobiliare”, a declarat într-un comunicat Kalle Kunkel, purtătorul de cuvânt al inițiativei, scrie Boursorama.

Victoria susținătorilor exproprierii vine în momentul în care Vonovia, numărul unu pe piața imobiliară din Germania, a anunțat luni că a trecut pragul de 50% din capitalul necesar pentru a pune mâna pe competitorul său Deutsche Wohnen, ceea ce va da naștere unui mastodont de 550.000 de locuințe, reprezentând peste 80 de miliarde de euro în valoare cumulată.

Noul  primar social-democrat, împotrivă

„Exproprierile nu rezolvă numeroasele provocări ale pieței imobiliare din Berlin”, a reacționat Rolf Buch, președintele consiliului de administrație al Vonovia, într-un comunicat, solicitând o mai mare cooperare între toți actorii pentru a ajunge la soluții mai constructive.

Vonovia și Deutsche Wohnen au anunțat luna aceasta planuri de a vinde aproape 15.000 de apartamente în Berlin pentru 2,46 miliarde de euro.

Aleasă duminică primar al Berlinului, social-democrata Franziska Giffey, și-a reiterat luni opoziția față de principiul exproprierilor, judecând totodată că rezultatul referendumului ar trebui respectat.

Giffey, prima femeie care a fost aleasă primar al capitalei, a propus totuși elaborarea unui text care va fi supus controlului juridic. „Un astfel de proiect trebuie apoi verificat și dacă nu este constituțional, atunci nu îl putem face”, a spus ea.

 

author avatar
Tudor Borcea
226 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger