AcasăȘTIRI EXTERNEBenjamin Netanyahu a făcut o promisiune istorică şi surprinzătoare, dacă partidul său...

Benjamin Netanyahu a făcut o promisiune istorică şi surprinzătoare, dacă partidul său va câștiga alegerile parlamentare

Benjamin NetanyahuBenjamin Netanyahu a făcut o promisiune istorică şi surprinzătoare, dacă partidul său va câștiga alegerile parlamentare

Benjamin Netanyahu a anunțat vineri că va numi un ministru musulman arabo-israelian, o premieră, dacă partidul său va câștiga la alegerile parlamentare din 23 martie.

Sunt mândru că Nail Zoabi, un educator de valoare care și-a dedicat ani de zile societății arabe, se alătură listei Likud”, a declarat Netanyahu într-un videoclip de pe pagina sa de Facebook.

Îl voi numi ministru pentru avansarea societății arabe în guvernul meu”, în caz de victorie, a adăugat el, prezent alături de Zoabi, care vorbea și în arabă.

Legenda care însoțește videoclipul afirmă că „este pentru prima dată când un cetățean musulman israelian se alătură Likud„.

„Lista Unită” a partidelor arabe, scoruri uriaşe la alegeri

Această promisiune a premierului israelian a venit în contextul în care „Lista Unită” a partidelor legislative israeliene arabe a înregistrat cel mai mare scor din istoria sa la ultimele alegeri din martie 2020 (15 locuri).

Unul dintre cele patru partide ale sale, mișcarea islamistă Raam, a decis într-adevăr să concureze singur.

Liderul său, Mansour Abbas, s-a apropiat recent de Netanyahu, rupând alianța cu celelalte partide de pe listă.

În Israel e o mare problemă cu arabii, în sensul în care ei susţin că au fost discriminați, mai ales de când parlamentul a adoptat o lege în 2018 care definește Israelul ca „stat național al poporului evreu” și le conferă evreilor dreptul „unic” la autodeterminare.

author avatar
Andrei Ștefan