AcasăȘTIRI EXTERNETop-modelul Bella Hadid, atacată de Israel

Top-modelul Bella Hadid, atacată de Israel

Bella Hadid își joacă cariera. Top-modelul cu origini palestiniene este atacată de Israel

De origine palestiniană, prin tatăl ei, celebrul manechin a luat o poziție deschisă împotriva statului evreu în recentul conflict dintre armata israeliană și Hamas, organizație islamistă aflată la putere în Fâșia Gaza.

În ediția din 22 mai a New York Times, o pagină de publicitate plătită de organizația evreiască ultraortodoxă World Values ​​Network o acuză pe supermodelul Bella Hadid de antisemitism și ură față de statul Israel.

Alături de Bella, în montajul foto se află sora ei, Gigi Hadid și chiar cântăreața britanică Dua Lipa (care se întâmplă să fie iubita fratelui celor două modele, Anwar Hadid). Preluată pe larg pe rețelele de socializare, această publicație a avut efectul unei bombe, continuând să alimenteze controversa în jurul declarațiilor pro-palestiniene ale Bellei Hadid.

Palestina, îți scriu numele

De când raidurile israeliene au lovit Gaza, top modelulul american și-a proclamat sprijinul și a denunțat violența statului evreu împotriva poporului palestinian. Angajamentul ei față de Palestina nu este nimic nou. În 2017, ea deja a scrisese: „Sunt alături de frații și surorile mele palestiniene, vă voi proteja și vă voi susține cât de bine pot. Vă iubesc”.

În weekendul din 15 mai, Bella Hadid chiar a defilat pe străzile din New York. Fotografiile pe care le postase pe contul ei oficial (ulterior au fost șterse), au primit milioane de aprecieri.

La scurt timp contul Twitter oficial al Israelului a reacționat, atacând-o pe Bella: „Când vedete precum @BellaHadid apără respingerea evreilor, ele pledează pentru eliminarea statului evreu. Nu ar trebui să fie o problemă israeliano-palestiniană. Ar trebui să fie o problemă umană. Rușine vouă”, scrie Slate.

După luările ei de poziție, Bella a devenit ținta ultraortodocșilor din Israel, dar și din întreaga diaspora, în special în Statele Unite. La 26 mai, petiție online, deschisă de asociația World Values ​​Network a rabinului Shmuley Boteach, a strâns peste 21.000 de dolari (peste 17.000 de euro) pentru a „apăra Israelul în mass-media împotriva vedetelor care postează minciuni”.

„Hashtag activism” sau „slacktivism”

La 24 de ani, Bella Hadid este unul dintre cele mai bine plătite modele din lume și efigia marilor branduri de lux precumDior (linia de machiaj din 2016) sau Michael Kors.

Pe Instagram, Hadid reunește o comunitate de aproape 43 de milioane de abonați: o formidabilă cutie de rezonanță pentru Bella, care își multiplică luările de poziții politice, fie pentru mișcarea Black Lives Matter, fie pentru drepturile persoanelor trans – ceea ce este la modă în zilele noastre. Adică, ceea ce se cheamă „hashtag activism” sau „slacktivism”.

Un fenomen pe care Alexandre Miraut Korobov, secretarul general al asociației pentru apărarea manechinelor Model Law, îl cunoaște bine: „În ultimii ani, agențiile au împins modelele să aibă o „ personalitate” pe rețelele de socializare, au înțeles că ar putea exista o interesul de a le lăsa să se exprime”. Mai clar, un top-model care are lucruri de spus, vinde mai bine.

Pentru Alexandre Miraut Korobov, „este o adevărată valoare adăugată și este un fenomen destul de nou. Noua generație este mai politizată decât precedenta”. Dar trebuie avut grijă să nu fie alese clauze prea sensibile, cum este conflictul israeliano-palestinian. Atunci când modelele se implică, o fac de reguă pentru climă sau planetă (cum ar fi Miranda Kerr), incluziune (cum ar fi Ashley Graham) sau împotriva violenței sexuale (Cameron Russell).

Rădăcini palestiniene de elită

Bella Hadid nu este singura vedetă care ia poziție pentru Palestina. Dar pentru ea această cauză are o rezonanță aparte. Tatăl ei, Mohamed Anwar Hadid, s-a născut la Nazaret în 1948, chiar anul înființării statului Israel, în ceea ce era încă Palestina. Alături de familia sa, va fi obligat să fugă.

Strămoșii Bellei fac parte din elita palestiniană: bunica ei, prințesa Khairiah Daher Hadid, este descendentă a lui Dahir al-Umar (prinț de Nazaret și conducător al Galileei în secolul XVIII), iar bunicul său, Anwar Hadid, profesor de engleză la Universitatea din Haifa, provenea dintr-o familie locală importantă.

Mai întâi refugiat cu cei șapte frați și surori din Siria vecină, apoi în Liban și Tunisia, tânărul Hadid a părăsit Orientul Mijlociu pentru a se stabili definitiv în Statele Unite la vârsta de 15 ani.

Înzestrat pentru afaceri, Mohamed își va face avere în domeniul imobiliar, între Los Angeles și Qatar. Și se va căsători cu o regină a frumuseții de origine olandeză, Yolanda, mama lui Gigi și Bellei – cunoscută în special pentru participarea la reality show-ul „Real Housewives of Beverly Hills”.

author avatar
Tudor Borcea
797 afisari

2 COMENTARII

  1. Oooo..Deci prințesa bunica ei,bunicul din care se trage prinț conducator al Galileei ,Nazaret in sec.XVIII!! Deci este de sînge regal! Familia Hadid..Bella, Gigi..Conform descendeței regala-sang royal-ele ar fi de drept și de facto conducătoarele legitime ale poporului palestinian! Am și eu o rugaminte mare la ele..Să-l ia pe Arahat la ele acolo in state!! DEFINITIV! Vă iubesc fetelor, prințeselor ! Luați-vă pe fremosu ăsta la voi sa fie acolo la voi, că nouă ne-a mîncat zilele!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger