AcasăȘTIRI EXTERNEBelgia și Olanda, centre ale traficului de cocaină în Europa, potrivit Europol

Belgia și Olanda, centre ale traficului de cocaină în Europa, potrivit Europol

Belgia și Olanda, centre ale traficului de cocaină în Europa, potrivit Europol

Potrivit unui raport al organizației cu sediul la Haga, acest lucru se explică prin utilizarea tot mai mare a transportului de marfă în containere și prin recursul organizațiilor infracționale la marile terminale portuare.

Belgia și Olanda au devenit principalele plăci turnante ale traficului de cocaină către Europa, înlocuind Spania ca principală cale de intrare în țările europene, a declarat un raport al agenției polițienești Europol, făcut public marți, 7 septembrie.

65,6 de tone de cocaină, confiscate la Anvers anul trecut

Profitând de aprovizionarea crescută de cocaină, în special din Columbia, organizațiile criminale folosesc porturile Rotterdam (Olanda), Hamburg (Germania) și mai ales Anvers (Belgia) pentru a introduce drogul în Olanda, de unde este direcționat în toată Europa, a subliniat Europol în acest raport elaborat în cooperare cu Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC).

„Epicentrul pieței cocainei din Europa s-a mutat spre nord”, notează raportul. Utilizarea tot mai mare a transportului de marfă în containere, mizând pe marile capacități ale terminalelor portuare din Anvers, Rotterdam și Hamburg „au consolidat rolul Olandei ca zonă de tranzit” a cocainei, potrivit raportului acestei agenții cu sediul în Haga.

Coastele Mării Nordului „au înlocuit Peninsula Iberică ca principal punct de intrare pentru cocaina care ajunge în Europa”, subliniază Europol. În 2020, confiscările de cocaină din portul Anvers au totalizat 65,6 tone, a declarat Europol în raport. În februarie, Germania și Belgia au înregistrat o captură record de 23 de tone de droguri care erau ascunse în containere maritime, scrie Le Figaro.

Al doilea cel mai consumat drog în Europa de Vest și Centrală

Piața europeană a cocainei a fost considerabil favorizată de creșterea aprovizionării, mai ales după acordul de pace încheiat în 2016 între gherilele marxiste ale FARC și guvernul Columbian, ceea ce a dus la apariția diferitelor grupuri care concurează pentru controlul producției de cocaină, explică raportul.

FARC (Forțele Armate Revoluționare din Columbia) au controlat o parte a zonei în care se cultivă coca și au reglementat accesul intermediarilor și traficanților internaționali la rezervele disponibile de cocaină.

Acordul de pace din 2016 „a pus capăt structurii integrate de comandă a FARC și a dus la apariția diferitelor grupuri fragmentate care exercită controlul asupra diferitelor regiuni și a producției de cocaină” în aceste zone, potrivit raportului.

Acesta a „multiplicat potențialul de a forma noi alianțe și parteneriate”, potrivit Europol. Organizațiile criminale europene și-au schimbat strategia, formând alianțe fără intermediari cu aceste grupuri și procurând cocaină direct de la sursă.

După canabis, cocaina este al doilea cel mai utilizat drog din Europa de Vest și Centrală, cele mai recente estimări ridicând numărul consumatorilor în 2020 la 4,4 milioane, concluzionează raportul.

author avatar
Tudor Borcea
280 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger