AcasăȘTIRI EXTERNEBelarus și Ucraina: focare de război în Europa

Belarus și Ucraina: focare de război în Europa

Teama de izbucnire a unui război la porțile Uniunii Europene a crescut în ultimele săptămâni, datorită conflictelor de la granița cu Polonia și  trupelor ruse comasate în apropierea Ucrainei.

Situația este suficient de gravă pentru a fi în meniul reuniunii Consiliului Miniștrilor de Externe al Uniunii Europene.

Occidentul acuză Belarusul că a orchestrat o criză care a făcut ca până la 4.000 de migranţi, mulţi proveniţi din Orientul Mijlociu, să ajungă în situaţia de a fi blocaţi la frontiera cu Polonia.

Poliţia de frontieră poloneză a anunţat că de la începutul acestei luni au fost raportate 5.100 de treceri ilegale ale frontierei dinspre Belarus, comparativ cu 120 în întregul an 2020.

Creşteri ale numărului de migranţi ilegali s-au înregistrat şi în Letonia şi Lituania, ambele având frontieră cu Belarus.

Lukașenko “a creat un casus belli clasic”

Președintele belarus Alexandr Lukașenko “a creat un casus belli clasic”, a declarat pentru Al Jazeera Nikolai Mitrokhin, cercetător la Universitatea din Bremen din Germania. “Vrea să înfurie UE, cu binecuvântarea Rusiei”, a adăugat el.

Lukașenko a alimentat criza migranților drept represalii pentru sancțiunile europene.

Alți observatori cred că liderul de la Minsk va profita de această criză drept pretext pentru a declara legea marțială și a lăsa trupele ruse să intre în Belarus ca „menținători ai păcii”!

Letonia a desfăşurat la finalul săptămânii trecute 3.000 de soldaţi pentru exerciții militare, ce nu fuseseră anunţate, în apropierea frontierei cu Belarus.

Exerciţiile au  început sâmbătă şi ar urma să dureze până la 12 decembrie, a declarat purtătoarea de cuvânt a armatei letone, Sandra Brale.

”Nu putem exclude ca o parte dintre aceste grupuri de migranţi să se deplaseze către nord şi să poată ajunge la graniţa letonă. Suntem pregătiţi pentru asta. Mesajul pentru Belarus este că mişcările armatei letone nu sunt doar de distracţie”, a declarat ministrul apărării leton Artis Pabriks pentru postul naţional de radio.

Uniunea Europeană intenţionează să extindă sancţiunile contra Belarusului. Polonia, Lituania şi Letonia şi-au consolidat cu un gard de sârmă ghimpată graniţa cu Belarus, iar autorităţile de la Varşovia şi Vilnius au trimis şi militari în zonă pentru a ajuta poliţia de frontieră.

Trupe rusești către Ucraina. NATO avertizează Kremlinul

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat Rusia cu privire la orice nouă ”acţiune agresivă” la frontiera cu Ucraina, unde în ultimele zile au fost observate mişcări ”importante şi neobişnuite” de trupe ruseşti.

 „Trebuie să fim lucizi, trebuie să fim realişti cu privire la provocările cu care ne confruntăm. Şi ceea ce vedem astăzi este o consolidare importantă de capacităţi militare ruseşti”, a afirmat Stoltenberg într-o conferinţă de presă comună cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, la Bruxelles.

Concentrarea de militari ruşi la frontieră – al căror număr Ucraina îl estima la 100.000 săptămâna trecută – este foarte periculoasă, deoarece reduce timpul de avertizare în cazul în care Rusia decide să „desfăşoare o acţiune militară agresiva împotriva Ucrainei”.

Pentru Occident, aceste desfășurări ar putea sugera o posibilă pregătire a unei ofensive. Moscova neagă categoric un astfel de scenariu, denunțând “acuzații incendiare” și o creștere a activității NATO în regiune.

„Orice nouă provocare sau acţiune agresivă din partea Rusiei ar fi extrem de îngrijorătoare. Lansăm un apel Rusiei să manifeste transparenţă cu privire la activităţile sale militare”, a subliniat şeful NATO.

„Ceea ce vedem acum este o situaţie care se deteriorează şi în care Rusia demonstrează că poate activa rapid trupele şi echipamentele deja comasate şi că toate opţiunile, inclusiv militare, sunt pe masa liderilor ruşi”, a declarat Dmitro Kuleba.

Alianţa Nord-Atlantică „monitorizează îndeaproape” situaţia, a dat asigurări Jens Stoltenberg, care a reafirmat că aliaţii consideră drept „ilegală” anexarea Crimeii de către Rusia în 2014.

Armata ucraineană continua să lupte cu separatiștii pro-ruși care au preluat controlul asupra regiunii Donbass din estul țării în același an.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor