AcasăȘTIRI EXTERNEBelarus se transformă în România sub Ceaușescu. Președintele Lukașenko a trecut linia...

Belarus se transformă în România sub Ceaușescu. Președintele Lukașenko a trecut linia roșie

Belarus se transformă în România sub Ceaușescu. Președintele Lukașenko a trecut linia roșie

Regimul de la Minsk al ultimului dictator din Europa, Alexandr Lukașenko, interzice de facto majorității cetățenilor din Belarus să părăsească țara, sub pretextul limitării răspândirii Covid-19.

După ce a deturnat un avion, tot sub un pretext (amenințarea cu o bombă) pentru a-l aresta pe jurnalistul de opoziție Roman Protasevici, autoritățile bieloruse strâng șurubul: limitează deplasările în afara țării.

Acum, numai funcționarii publici, persoanele aflate în deplasare oficială, angajații companiilor de transport, precum și bielorușii cu permis de ședere permanentă într-o țară străină, pot părăsi teritoriul Belarus. Vizitatorii străini vor putea părăsi teritoriul numai după o perioadă de carantină de 10 zile.

Potrivit Deutsche Welle, această decizie, momentan temporară, a fost justificată pentru a limita răspândirea Covid-19. După cum a raportat BBC, anunțul a fost făcut pe mesageria Telegram a comitetului responsabil cu securitatea frontierelor, care indică, de asemenea, că a primit „numeroase cereri de părăsire a teritoriului Belarus pe baza unui permis de ședere străin”, scrie Huffington Post.

Deja în decembrie anul trecut, regimul aliatului lui Putin și prieten al unor staruri occidentale, precum Gerard Depardieu, a limitat deplasările în străinătate , în timp ce mulți bieloruși au fugit din țară după alegerea controversată a lui Alexandr Lukașenko și după manifestațiile de mare amploare ce i-au urmat.

Opoziția: „Încălcare totală a Costituției”

Pe Twitter, consilierul pentru afaceri externe al Svetlanei Tihanovskaia, lidera opoziției bieloruse care s-a refugiat în Lituania, a denunțat această nouă restricție ca o „încălcare totală” a Constituției.

„Regimul Lukașenko a restricționat sever dreptul bielorușilor de a călători, susținând că anumite motive (reședința temporară în străinătate) nu sunt suficiente pentru a părăsi Belarusul. Cu toate acestea, Constituția nu prevede nicio condiție. Încălcare pur și simplu a legii ”, a scris Valeri Kavaleuski.

De la arestarea lui Roman Protasevici, companiile aeriene europene nu mai zboară peste spațiul aerian din Belarus și, în același mod, companiilor din Belarus li s-a interzis să zboare în spațiul european. Printre alte sancțiuni, NATO a decis să restricționeze accesul la sediul său diplomaților din Belarus, o țară membră a parteneriatului euro-atlantic.

author avatar
Tudor Borcea