AcasăȘTIRI EXTERNEBelarus se transformă în România sub Ceaușescu. Președintele Lukașenko a trecut linia...

Belarus se transformă în România sub Ceaușescu. Președintele Lukașenko a trecut linia roșie

Belarus se transformă în România sub Ceaușescu. Președintele Lukașenko a trecut linia roșie

Regimul de la Minsk al ultimului dictator din Europa, Alexandr Lukașenko, interzice de facto majorității cetățenilor din Belarus să părăsească țara, sub pretextul limitării răspândirii Covid-19.

După ce a deturnat un avion, tot sub un pretext (amenințarea cu o bombă) pentru a-l aresta pe jurnalistul de opoziție Roman Protasevici, autoritățile bieloruse strâng șurubul: limitează deplasările în afara țării.

Acum, numai funcționarii publici, persoanele aflate în deplasare oficială, angajații companiilor de transport, precum și bielorușii cu permis de ședere permanentă într-o țară străină, pot părăsi teritoriul Belarus. Vizitatorii străini vor putea părăsi teritoriul numai după o perioadă de carantină de 10 zile.

Potrivit Deutsche Welle, această decizie, momentan temporară, a fost justificată pentru a limita răspândirea Covid-19. După cum a raportat BBC, anunțul a fost făcut pe mesageria Telegram a comitetului responsabil cu securitatea frontierelor, care indică, de asemenea, că a primit „numeroase cereri de părăsire a teritoriului Belarus pe baza unui permis de ședere străin”, scrie Huffington Post.

Deja în decembrie anul trecut, regimul aliatului lui Putin și prieten al unor staruri occidentale, precum Gerard Depardieu, a limitat deplasările în străinătate , în timp ce mulți bieloruși au fugit din țară după alegerea controversată a lui Alexandr Lukașenko și după manifestațiile de mare amploare ce i-au urmat.

Opoziția: „Încălcare totală a Costituției”

Pe Twitter, consilierul pentru afaceri externe al Svetlanei Tihanovskaia, lidera opoziției bieloruse care s-a refugiat în Lituania, a denunțat această nouă restricție ca o „încălcare totală” a Constituției.

„Regimul Lukașenko a restricționat sever dreptul bielorușilor de a călători, susținând că anumite motive (reședința temporară în străinătate) nu sunt suficiente pentru a părăsi Belarusul. Cu toate acestea, Constituția nu prevede nicio condiție. Încălcare pur și simplu a legii ”, a scris Valeri Kavaleuski.

De la arestarea lui Roman Protasevici, companiile aeriene europene nu mai zboară peste spațiul aerian din Belarus și, în același mod, companiilor din Belarus li s-a interzis să zboare în spațiul european. Printre alte sancțiuni, NATO a decis să restricționeze accesul la sediul său diplomaților din Belarus, o țară membră a parteneriatului euro-atlantic.

author avatar
Tudor Borcea
320 afisari

4 COMENTARII

  1. Daca vrei sa fie un articol argumentat, compara cu masurile luate in alte tari. Ma refer la cetatenii care pleaca pentru ca asa vrea muschii lor nu la cei care pleaca in misiune la cules de sparangel.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger