AcasăȘTIRI EXTERNEBelarus se revoltă față de fostul aliat Rusia. Lukașenko, dezlănțuit: „Minciuni!”

Belarus se revoltă față de fostul aliat Rusia. Lukașenko, dezlănțuit: „Minciuni!”

Lukasenko

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a acuzat marți Moscova că a mințit în privința mercenarilor ruși din Belarus și a acuzat faptul că se încearcă pornirea unei revoluții în țara sa, care va eșua.

Într-o aprigă încercare de a obține un nou mandat la alegerile prezindețiale de duminică, Lukashenko care se află la putere din 1994, a spus că va proteja Belarusul de opozanții pe care i-a înfățișat ca epave controlate de „maeștri de păpuși” în străinătate.

El se confruntă însă cu cea mai mare provocare din ultima vreme, din cauza nemulțumirii populare în privința gestionării pandemiei, a situației economice și a nerespectării drepturilor omului.

Proteste masive la Minsk

Înainte de alegeri au avut loc proteste în masă, unii dintre adversarii lui Lukașenko au fost arestați pentru ceea cei de la putere numesc acuzații de denunțare. Minsk a spus că mercenarii ruși arestați săptămâna trecută pregăteau „acte teroriste”.

Alexander Lukașenko a sugerat că aceștia ar avea legături cu rivalii lui politici, scrie Reuters. Rusia, un aliat vechi al țării, a spus că aceștia doar tranzitau Belarus și nu aveau nicio intenție să intervină în politica internă. Într-un discurs furios de marți, Lukașenko a spus că aceste afirmații sunt minciuni, iar cei reținuți au mărturisit totul. Adresându-se Rusiei, el a spus: „Nu mai mințiți. V-ați discreditat deja.”, adăugând că Belarusul are informații despre un al doilea grup de luptători dislocat în sudul țării.

Ce promisiuni electorale a făcut Lukașenko

Lukașenko s-a prezentat în discurs drept o garanție a stabilității într-o lume haotică și a promis că-și va proteja țara de rivalii controlați de „păpușari” din străinătate. „Nu-i credeți pe cei care promit minuni – miracolele nu se înfăptuiesc”, a spus Lukașenko, adăugând că va dubla salariile în următorii cinci ani și va indexa pensiile cu inflația.

Guvernul de la Munsk au declarat marți dimineață că va efectua antrenamente militare pentru rezerviștii de lângă granița cu Rusia începând cu 11 august. Moscova a declarat luni că peste 3.000 de militari și 800 de vehicule militare vor participa la exerciții în regiunile vecine cu Belarus.

author avatar
Andreea Vlad
172 afisari

1 COMENTARIU

  1. Deci mercenarii rusi vor revolutie si sa vina domnul Putin sa faca ordine la Minsk? Interesant.Si restul oamenilor scandau Lukasenko Lukasenko?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger