AcasăȘTIRI EXTERNEEuropa, amenințată! Putin vrea să amplaseze rachete nucleare în Belarus, chiar pe...

Europa, amenințată! Putin vrea să amplaseze rachete nucleare în Belarus, chiar pe graniță cu NATO!

Belarus poate deveni pion nuclear la frontierele UE. Putin închide cercul în jurul Ucrainei

O înaltă responsabilă a Departamentului de Stat al SUA a avertizat, marți, cu privire la un proiect de reformă constituțională avut în vedere de președintele Belarus, care ar permite desfășurarea armelor nucleare rusești în această țară. Ea a denunțat, de asemenea, anunțul exercițiilor militare ruso-belaruse.

Statele Unite sunt îngrijorate de acest proiect de reformă a regimului lui Alexandr Lukașenko, a cărui țară se învecinează cu Ucraina și cu Polonia.

Lukașenko intenționează să promoveze reformele constituționale printr-un referendum care ar putea avea loc în februarie, a declarat reporterilor oficiala Departamentului de Stat al SUA, care dorește să rămână anonim.

SUA: „Prezența nucleară rusă va necesita un răspuns”

„Aceste modificări constituționale ar putea indica faptul că Belarus intenționează să permită staționarea forțelor nucleare și convenționale pe teritoriul său”.

Prezența armelor nucleare la granițele Uniunii Europene „ar reprezenta un risc pentru securitatea europeană și ar putea necesita un răspuns”, a avertizat ea, scrie France 24. Diplomata americană a considerat că Moscova exploatează astfel „slăbiciunile” președintelui Lukașenko, al cărui regim a fost slăbit de o mișcare de contestare în 2020.

Rusul vine. Dar mai pleacă?

În plus, exercițiile militare ruso-belaruse anunțate marți de Minsk „depășesc cu mult normalul” și ar putea prevesti o prezență militară permanentă a Rusiei în această fostă republică sovietică care a rămas unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Vladimir Putin, a declarat oficialul presei.

Momentul ales „este notabil și ridică temeri că Rusia ar putea staționa trupe în Belarus sub pretextul unor exerciții militare cu scopul, potențial, de a ataca Ucraina”, a adăugat ea.

Ea nu a precizat numărul trupelor ruse prezente pe teritoriul bielorus, dar a subliniat că „numărul lor depășește ceea ce ne-am putea aștepta de la exercițiile normale”.

„Un exercițiu normal trebuie anunțat cu 42 de zile înainte, când este vorba de 9.000 de soldați. Pentru 13.000, este nevoie în mod normal de observatori străini. Or, ce se întâmplă acum în Belarus este complet diferit”.

author avatar
Tudor Borcea