AcasăȘTIRI EXTERNEBelarus, gata să primească armele nucleare ale Rusiei. Anunțul președintelui Alexandr Lukașenko

Belarus, gata să primească armele nucleare ale Rusiei. Anunțul președintelui Alexandr Lukașenko

Belarus, gata să primească armele nucleare ale Rusiei. Anunțul președintelui Alexandr Lukașenko

Președintele bielorus Alexandr Lukașenko, un aliat al lui Vladimir Putin, a declarat joi, 17 februarie, că țara sa va fi pregătită să găzduiască „arme nucleare” în cazul unei amenințări din partea occidentalilor, în plină criză din Ucraina.

„Dacă va fi necesar (…) vom desfășura nu numai arme nucleare, ci și arme supernucleare, arme promițătoare, pentru a ne apăra teritoriul”, a declarat Lukașenko, citat de presa belarusă.

Acesta ar putea fi cazul dacă „măsuri stupide” ar fi luate de „rivalii și adversarii” Belarusului, aliatul Rusiei în criza sa cu Occidentul asupra Ucrainei, a adăugat liderul de la Minsk.

Referendum „nuclear” luna aceasta

„Dacă nu există amenințări din partea țărilor neprietenoase pentru Belarus, nu ar fi nevoie de arme nucleare aici timp de o sută de ani”, a adăugat el, scrie La Libre.

După destrămarea URSS, în 1991, Belarus, ca și alte foste republici sovietice, a renunțat la armele nucleare desfășurate pe teritoriul său, sub presiunea americană, și a acceptat să le returneze Rusiei.

Constituția bielorusă prevedea atunci ca țara să rămână o „zonă fără arme nucleare”. Cu toate acestea, acest articol a fost înlocuit în noua versiune a legii fundamentale propusă Lukașenko și asupra căreia bielorușii vor trebui să voteze prin referendum la 27 februarie.

Statele Unite au fost alarmate de această reformă, care ar putea permite desfășurarea armelor nucleare rusești în Belarus, țară care se învecinează cu Ucraina și Polonia.

De asemenea, în Belarus se desfășoară manevre militare ample ruso-bieloruse. Alexandr Lukașenko este așteptat vineri în Rusia pentru discuții cu Vladimir Putin.

 

author avatar
Tudor Borcea
185 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger