AcasăȘTIRI EXTERNEBeijingul răspunde provocării Americii. China trage rachete balistice în direcția Taiwanului -...

Beijingul răspunde provocării Americii. China trage rachete balistice în direcția Taiwanului – VIDEO

Beijingul răspunde provocării Americii. China trage rachete balistice în direcția Taiwanului - VIDEO

Armata chineză a tras joi rachete balistice către strâmtoarea Taiwan, la scurt timp după începerea unor exerciții militare majore în jurul insulei revendicate de Beijing.

În Pingtan, o insulă chineză aflată în apropierea manevrelor în curs de desfășurare, reporterii AFP au văzut mai multe proiectile trase în jurul orei locale 13:13, zburând pe cer spre mare, urmate de coloane de fum alb.

Răspuns militar după vizita lui Nancy Pelosi

Jurnaliștii nu au reușit să identifice proiectilele, trase de la instalații militare, și nici să determine direcția lor precisă. Turiștii aflați pe malul mării de pe insula turistică au fost martori la aceste trageri.

Potrivit BBC, China a lansat mai multe rachete balistice Dongfeng în apele din jurul coastelor de nord-est și sud-vest ale Taiwanului.

Oficialii taiwanezi au declarat că exercițiile încalcă regulile Națiunilor Unite, invadează spațiul teritorial al Taiwanului și reprezintă o provocare directă pentru libera navigație aeriană și maritimă.

Armata chineză a început joi cele mai ample manevre militare din istoria sa în jurul Taiwanului, un răspuns dur la vizita pe insulă a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi. Deși vizita sa în teritoriul revendicat de China a durat mai puțin de 24 de ore, Pelosi, cel mai înalt oficial ales al SUA care a vizitat Taipei în ultimii 25 de ani, a stârnit furie la Beijing.

Ea a insistat că SUA nu vor abandona insula, care este condusă de un regim democratic și care trăiește sub amenințarea constantă a invaziei armatei chineze. Ca răspuns, Beijingul a desfășurat manevre militare de amploare în șase zone din jurul Taiwanului începând de joi la prânz și până duminică la prânz.

author avatar
Tudor Borcea