AcasăȘTIRI EXTERNEBazilica San Marco din Veneția, lăsată pradă apelor. Statul italian nu plătește...

Bazilica San Marco din Veneția, lăsată pradă apelor. Statul italian nu plătește lucrările de protecție

Bazilica San Marco din Veneția, lăsată pradă apelor. Statul italian nu plătește lucrările de protecție

Victimă a inundațiilor, celebrul edificiu din Veneția se află în centrul unui conflict cu firma care se ocupă de lucrări, aflată în grevă din cauza facturilor neplătite.

Bazilica San Marco are „picioarele” în apă. Amenințată de dereglările climatice, mitica clădire din Veneția suferă de mulți ani, la fel ca și alte clădiri, de fenomenul numit acqua alta.

Aceste episoade catastrofale au ca rezultat vârfuri de maree, provocând inundații în faimosul loc din orașul dogilor. Autoritățile orașului au preluat problema direct, ordonând construirea unei bariere de sticlă. Dar proiectul a fost întrerupt.

Întârzieri, scandaluri și corupție

Firma responsabilă cu lucrările a intrat în grevă. Această companie urma să construiască o barieră în jurul lăcașului sfânt bizantin, în inima istorică a orașului. Problema ar fi că statul italian nu și-ar fi plătit datoriile. Volumul lucrărilor planificate pentru luna august s-ar ridica la aproape 4 milioane de euro din fonduri publice. „Din septembrie, ne plătim muncitorii și furnizorii din buzunar. Nu putem face asta”, a declarat Devis Rizzo, președintele uneia dintre cele două companii implicate.

Lucrările la bazilica San Marco, una dintre comorile arhitecturale ale Italiei, sunt cu atât mai urgente cu cât monumentul a fost victima unor inundații violente în 2019. O maree excepțională, a doua cea mai mare acqua alta  înregistrată la Veneția din 1923, a atins apogeul, la mai mult de 1,80 m. Proiectele de bariere și alte diguri au fost într-adevăr lansate în urmă cu aproape 20 de ani, dar execuția lor a fost îngreunată de costuri suplimentare, întârzieri și scandaluri de corupție, scrie Le Point.

În patrimonial Mondial al UNESCO

Bazilica San Marco, vizitată de milioane de turiști în fiecare an, este patrimoniu mondial al UNESCO din 1987. Între creșterea apei și traficul intens al navelor de croazieră, Veneția se scufundă puțin mai mult la fiecare inundație. Pe lângă bazilică, celelalte clădiri ale lagunei sunt în pericol deoarece nivelul mării a crescut cu 35 cm într-un secol.

author avatar
Tudor Borcea
380 afisari

4 COMENTARII

  1. Lemnul dacă nu are oxigen, de pildă în apă, nu putrezește.
    Clădirile din Veneția sînt pe piloni de lemn peste care s-au pus pietre. Piatra n-are nimic dacă se udă.
    Mai degrabă unele clădiri se scufundă decît să fi crescut apa.
    Veneția, se pare, este un sac de bani fără fund pentru uni.

  2. Italia are cele mai multe patrimonii Unesco din lume. Cand ne referim la Venetia unde bine ca nu am trecut pe langa zebra , intregul oras e patrimoniu si trebuie sa marci bani pt protejarea lui nu doar bazilica San Marco.

  3. Daca e basilica de ce nu se implica papa ca stramosii lui se mandreau si faceau si bani multi din ea!!! Asta de acum e cu crislamizarea europei si de faot e un oneghist neomarxist!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger