Cauta

„Bază marțiană” în deșertul Israelului

Într-un crater adânc de 500 de metri pierdut în întinderea deșertului Negev,  niște astronauții echipați cu costumele lor sofisticate par descinși dintr-un film SF. Dar au o misiune la zi: simulează condițiile de viață pe planeta Marte în sudul Israelului.

În acest cadru unic din  Makhtesh Ramon, cel mai mare crater de eroziune din lume care se întinde pe o lungime de peste 40 km, Forumul Spațial Austriac (OeWF) a înființat o „bază marțiană”, în parteneriat cu agenția spațială israeliană, ca parte din misiunea lor Amadee-20, planificată inițial pentru anul trecut, dar amânată pentru un an din cauza pandemiei Covid-19.

Craterul, deșertul pietros și nuanțele portocalii ale orizontului se apropie de peisajul marțian, mai puțin gravitația și frigul. „Aici avem temperaturi de 25-30 de grade, pe Marte sunt minus 60 de grade Celsius și atmosfera este irespirabilă”, explică austriacul Gernot Grömer, care supraveghează misiunea.

Până la sfârșitul lunii octombrie, șase „astronauți analogi” – o expresie utilizată pentru a descrie experții care reproduc pe Pământ condițiile unei misiuni îndelungate în spațiu – din Portugalia, Spania, Germania, Olanda, Austria și Israel, va trăi separat de lume în această „stație marțiană”.

Și nu pot ieși din ea decât într-un costum spațial, ca și cum ar fi pe planeta roșie. „Este un vis împlinit”, spune Alon Tenzer, astronaut israelian în vârstă de 36 de ani. „Este o misiune pregătită de câțiva ani, sunt foarte fericit că sunt aici”, a declarat el pentru AFP.

Forumul spațial austriac, o organizație privată care reunește specialiști în industria aerospațială, a  organizat deja 12 experimente similare în întreaga lume, dintre care ultima, Amadee-18, în Sultanatul din Oman acum trei ani. De data aceasta, a făcut echipă cu centrul de cercetare israelian D-MARS, pentru a construi o bază alimentată cu energie solară în formă de poligon.

În interior, confortul este spartan, cu o bucătărie mică și paturi supraetajate, deoarece majoritatea spațiului este rezervat experimentelor științifice. Rezultatele lor s-ar putea dovedi într-o zi a fi esențiale, întrucât agenția spațială americană NASA planifică o primă misiune pe Marte în anii 2030.

Pe lângă echipamentele și tehnologiile de testare, Amadee-20 vizează și studierea comportamentului uman și, în special impactul izolării asupra astronauților.

Ultimele stiri

  • Avertisment de la CNAS: „Atenție la înșelătorii! Casele de asigurări de sănătate nu solicită asiguraților informații despre conturi bancare”
  • „Școala românească nu are o direcție clară în fața consumului de droguri. Este grav” – Concluziile Conferinței Webdidactica, organizată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României
  • COD GALBEN de ploi, vijelii și grindină. Atenționarea meteo vizează 16 județe – HARTĂ/Cum va fi vremea în București
  •  Admiterea la liceu 2025. A fost publicată ierarhia absolvenților de clasa a VIII-a/Ce urmează pentru elevi
  • Dacian Cioloș, refuzat de un taximetrist la Aeroportul Otopeni/Ce a pățit șoferul de taxi – FOTO
  • Ce spune Grindeanu despre relaţia cu Bolojan: „Eu cred că oamenii nu se aşteaptă să fim prieteni” – VIDEO
  • Ce presupune reforma pensiilor speciale și la cât ar putea crește vârsta de pensionare. Ministrul Muncii: „Magistrații știu foarte bine la ce mă refer”
  • Dezvăluiri de culise în privința măsurilor fiscale. Grindeanu: Pîslaru a mers la Bruxelles și a venit de acolo cu un to-do list – VIDEO
  • Comunicat de presă KABE BOYS SRL
  • Comunicat de presă Ravlux Proiect SRL
  • Exit mobile version