AcasăȘTIRI EXTERNEBătălia sateliților de spionaj între SUA și Rusia. Urmărire top secret în...

Bătălia sateliților de spionaj între SUA și Rusia. Urmărire top secret în spațiu

Bătălia sateliților de spionaj între SUA și Rusia. Urmărire top secret în spațiu / Foto: NASA/Unsplash

Satelitul militar rus Kosmos-2558 urmărește misteriosul său rival american, USA-326.

Luni, 1 august, o rachetă a decolat în toiul nopții de pe cosmodromul Plesețk din nordul Rusiei. Misiunea sa a fost de a plasa pe orbită satelitul militar Kosmos-2558. Deși rolul său precis este ținut secret, este foarte probabil să fie un satelit de spionaj: senzorii săi nu sunt îndreptați spre Pământ, ci spre o altă navă spațială.

„Inspectorul” spațial

Cel mai bun indiciu cu privire la scopul acestei misterioase lansări de sateliți este un alt satelit, și mai misterios. USA-326, care a plecat din California, SUA, la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9, pe 2 februarie, este un model nou și încă se știu puține lucruri despre el.

Într-un comunicat de presă, National Reconnaissance Office, agenția americană de informații responsabilă de sateliții de spionaj, a declarat doar că „tehnologia este în continuă schimbare”. „Inginerii noștri, prin rezolvarea celor mai complexe probleme în moduri noi și inovatoare, continuă să demonstreze că sunt cel mai bun atu al nostru”.

Acest nou satelit de recunoaștere de înaltă tehnologie a stârnit curiozitatea ofițerilor ruși de contrainformații. Kosmos-2558 a decolat exact în momentul în care USA-326 a trecut pe deasupra cosmodromului Plesețk și urmează să fie plasat pe o orbită aproape identică cu cea a satelitului american pentru a-și îndeplini rolul de „inspector”, scrie Korii/Sklate.

„Cele două orbite sunt extrem de apropiate, singura diferență este de câteva zeci de kilometri în ceea ce privește altitudinea orbitală”, a declarat Marco Langbroek, specialist în sateliți de spionaj, pentru Gizmodo. Prin urmare, Kosmos-2558 este suficient de aproape pentru a obține câteva fotografii interesante ale noului venit american.

„Presupunem că satelitul rusesc are senzori optimizați care îi permit să observe alți sateliți, spre deosebire de sateliții de observație obișnuiți, care sunt echipați pentru a lua imagini de la sol”, spune Marco Langbroek.

Atâta timp cât nava spațială inamică rămâne la o distanță suficientă pentru a nu exista niciun risc de coliziune, urmărirea nu este ilegală. Statele Unite au fost deja prinse că se implică în această practică atunci când, în 2017, satelitul militar USA-276 s-a apropiat la mai puțin de 6 kilometri de Stația Spațială Internațională.

Mai recent, în 2020, o altă sondă Kosmos și-a băgat „nasul” electronic în „treburile” unui satelit de spionaj american.

author avatar
Tudor Borcea
976 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger