AcasăȘTIRI EXTERNEBătălia pentru pâine sub bombele rusești

Bătălia pentru pâine sub bombele rusești

În ciuda războiului,  fabrica Tsar-Khlib nu a încetat niciodată să aprovizioneze Kievul cu pâine, spre deosebire de vecina sa, Chanta, distrusă de rachetele rusești.

Cele două brutării industriale, deținute de grupul ucrainean Khlibni Investytsîi – care revendică 8% din piața națională de panificație – sunt situate în localitatea Novi Petrivtsi, la nord de capitală.

S-au aflat la mai puțin de opt kilometri de linia frontului și au pierdut rapid majoritatea forței de muncă și a clienților, care fie erau blocați în zonele ocupate, fie se mutaseră în siguranță departe de lupte.

“Dar ne-am dat seama în curând că trebuie să continuăm să producem pentru că mai erau încă oameni care spuneau Vrem pâine!”, a declarat pentru AFP Anton Pali, un inginer în vârstă de 43 de ani care supraveghează producția la fabrica Tsar-Khlib.

Cu o mică parte din cei 800 de angajați, dintre care aproximativ douăzeci au fost instalați permanent la subsol, fabrica și-a redus dimensiunea, dar a continuat să funcționeze, producând 16 tone de pâine proaspătă pe zi, față de 100 înainte de război.

Atunci când se întrerupe curentul, un generator preia comanda. Deoarece consumă foarte multă motorină, personalul pompează din rezervoarele camioanelor de livrare.

Potrivit autorităților ucrainene, armata Rusiei a distrus 200 de fabrici sau întreprinderi mari de la începutul războiului.

Iar reconstrucția lor este complicată. Aici, prejudiciul este estimat la 5 milioane de euro și, fiind vorba de un caz de „forță majoră”, casele de asigurări sunt reticente în a-l acoperi.Băncile nu acordă împrumuturi momentan și nici un ajutor public nu a fost eliberat.

140 de muncitori ai Chanta – distrusă pe 16 martie – sunt acum șomeri. Pentru directorul grupului Khlibni Investytsîi, Oleksandr Tarenenko, nu există nicio umbră de îndoială: “Nu poate fi altceva decât un atac asupra unei infrastructuri civile, încălcând dreptul international”.

La Tsar-Khlib, aproape 300 de angajați au revenit acum la serviciu, încă cu normă parțială, iar producția a revenit la 50 de tone pe zi, cu puțin peste cele 40 de tone care echilibrează conturile.

Dacă Fondul Monetar Internațional se așteaptă ca PIB-ul Ucrainei să se prăbușească cu 35% în acest an, pagubele totale pentru întreaga economie a țării ar putea ajunge la 600 de miliarde de dolari.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
199 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger