Polițiștii de Frontieră susțin că cei mai mulți ucraineni care trec fraudulos granița în România sunt tineri, care nu vor să lupte pe front pentru că nu consideră că este războiul lor. Probabil pentru că s-au înăsprit condițiile de trecere de la ei, ucrainenii au ajuns să își riște viața și să traverseze munții, în plină iarnă, pentru a scăpa de încorporare.
Faptul că bărbații ucraineni de etnie română, poloneză sau maghiară fug în România și spun că nu este războiul lor nu reprezintă nimic anormal. Polițiștii de frontieră susțin însă că și tinerii ucraineni care fug din țara lor, de frică să nu fie luați cu arcanul la oaste, spun același lucru, că nu este războiul lor.
Chiar dacă fluxul de ucraineni care nu vor să lupte în țara lor nu mai este la fel de mare ca în primele patru-cinci luni de la izbucnirea războiului, zilnic zeci de bărbați se predau polițiștilor români din localitățile de graniță. Florian Cheregi, vicepreședinte Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) Satu Mare – Poliția de Frontieră, ne spune că bărbații ucraineni vin efectiv direct la Poliție pentru a se preda.
”Chiar recent am avut mai mulți ucraineni, care s-au dus direct la Poliție. Ulterior, Poliția i-a predat celor de la Frontieră, care le-a făcut documentele și i-a predat la Inspectoratul pentru Imigrări. Acolo li se fac actele și, în baza acelor acte, sunt liberi să iasă din România”, ne-a declarat Florian Cheregi, vicepreședintele SNPPC Satu Mare. Toți ucrainenii prinși că trec ilegal frontiera au documente la ei, au pașaport, carte de identitate sau permis de conducere, și nu se feresc să-și declare identitatea, pentru că nu este în interesul lor, susțin polițiștii români. ”Bărbații aleg să treacă fraudulos pentru că nu sunt lăsați să iasă din țară, pentru că trebuie să se ducă la război. Marea majoritate a lor se lasă prinși în România, pentru că știu că nu li se întâmplă nimic. Sunt foarte mulți tineri printre ei și, când îi întrebăm de ce au plecat din Ucraina, spun că nu vor să se ducă la război pentru că nu este războiul lor”, ne-a precizat vicepreședintele SNPPC Satu Mare, Florian Cheregi.
Liniște și pace
Polițiștii de Frontieră din Maramureș ne spun că ucrainenii care fug de încorporare și aleg să vină pe partea cu munții o fac pentru că trec mai ușor la ei, dar riscă foarte mult. ”Dacă nu cunoști zona și nu ești echipat corespunzător, ești terminat. Pe timp de vară, ca să ajungi la frontieră, îți trebuie opt ore, iar la ora 15 pe munte este deja întuneric. Cred că de dincolo îi dirijează cineva, după care, la un moment dat, îi lasă undeva. Procedura în Ucraina este ca prima oară să te puncteze, apoi se trimite o adresă acasă și apoi îi selectează și îi duc la un centru de pregătire. Și atunci, când primesc adresa, pleacă. Pe partea noastră mulți dintre cetățenii ucraineni sunt, de fapt, români, polonezi și unguri, care spun că nu este războiul lor și că de aceea nu vor să fie încorporați. Dar mai sunt și ucraineni care nu vor să meargă la război și aleg să fugă din țară”, a afirmat Silviu Palagi, președintele SNPPC Maramureș, Poliția de Frontieră. Acesta a constatat că, la granița României cu Ucraina, conflictul nu se resimte absolut deloc, doar se mai se aude câte o alarmă, de la vreun exercițiu, dar nu sunt rachete, nu este nimic.
”De la începutul războiului nu s-a întâmplat nimic în partea asta de Sud-Vest la României. Viața în zona aceea a Ucrainei este aproape normală, lumea nu este disperată, oamenii vin în România constant să-și facă piața, își aduc copiii la școală aici. Singura problemă este că nu sunt alimentați cu energie electrică în mod continuu, dar oamenii s-au adaptat și și-au cumpărat generatoare”, ne mai spune președintele SNPPC Maramureș, Poliția de Frontieră, Silviu Palagi.
Cine a mai rămas să lupte
Potrivit datelor oficiale, în 29 aprilie, 5,5 milioane de ucraineni își părăsiseră, deja, țara. Acum, numărul acestora este mai mult decât dublu, cu o tendință de creștere continuă. Aproape jumătate, dacă nu mai mult, dintre ucrainenii refugiați în țările europene sunt bărbați, numai buni de luptă, pe care i-am văzut în bolizi de lux, la granița României cu Bulgaria, vara trecută, grăbindu-se să ajungă în resorturile bulgărești, să-și petreacă vacanțele.